Шведський суд призупинив рішення Стокгольмського арбітражу.

 

Апеляційний суд округу Свеа (Швеція), який розглядає апеляційні скарги ПАТ "Газпром" на арбітражні рішення в справах з "Нафтогазом", цього тижня ухвалив рішення про призупинення виконання рішення арбітражу.

 

"Рішення є тимчасовим. Компанія найближчим часом надасть суду свої розгорнуті пояснення та контрагрументи і очікує, що, врахувавши їх, суд скасує рішення про призупинення", – йдеться у повідомленні НАК "Нафтогаз України".

 

 

Українська компанія наголошує, що рішення було ухвалене судом без виклику "Нафтогазу" і без урахування пояснень і аргументів, які були би представлені "Нафтогазом", якби суд повідомив його про наявність клопотання "Газпрому" у належний спосіб.

 

"Нафтогаз" також підкреслює, що рішення Стокгольмського арбітражу залишається чинним.

 

"Рішення не призводить до автоматичного скасування існуючих рішень в різних юрисдикціях, в результаті яких були накладені арешти на активи "Газпрому". Воно не призводить до скасування рішень арбітражу і не дає "Газпрому" можливості вимагати у "Нафтогазу" повернення 2,1 млрд дол., вже зарахованих рішенням арбітражу як компенсація "Нафтогазу", – підкреслює НАК.

 

У четвер вранці "Газпром" повідомив про позитивний розгляд свого клопотання в апеляційному суді округу Свеа про "замороження" виконання рішення Стокгольмського арбітражу в частині транзитного контракту з "Нафтогазом".

 

У "Газпромі" наголосили, що це "позбавляє НАК, зокрема, підстав для спроб арешту активів "Газпрому" за кордоном". Російський монополіст планує використати цю ухвалу при оскарженні арешту своїх активів у Нідерландах і Швеції.

 

14.06.2018