Крисіна засуджено до п'яти років ув'язнення.

 

Апеляційний суд Києва змінив вирок Юрію Крисіну – ватажкові "тітушків", одному з фіґурантів справи про вбивство журналіста газети "Вєсті" В'ячеслава Веремія вночі на 19 лютого 2014 році, переглянувши рішення суду першої інстанції. Учасник нападу отримав п'ять років ув'язнення, щоправда, за звинуваченням у хуліганстві, а не вбивстві.

 

Про це йдеться у повідомленні Апеляційного суду.

 

 

"Вирок Шевченківського районного суду Києва від 22 грудня 2017 року стосовно Крисіна Ю.В. скасовано в частині призначення покарання та ухвалено в зазначеній частині новий вирок. Крисіна Ю.В. визнано винуватим у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України, призначено покарання у вигляді позбавлення волі терміном на п’ять років", – йдеться у повідомленні суду.

 

Нагадаємо, Шевченківський суд присудив Юрію Крисіну 4 роки умовного ув'язнення з випробувальним терміном 2 роки.

 

Тоді суд визнав Крисіна винним у хуліганстві, водночас через наявність малих дітей на утриманні та буцімто активне сприяння розслідуванню ухвалив рішення не садити його за ґрати.

 

Учасник незаконних бойових загонів, котрі мордували активістів у часи Майдану, на суді в грудні визнав свою провину в побитті, але його версія – що він бив Веремія вже після того, як у нього вистрелив інший представник банди. Згідно з висновком експертизи, В'ячеслав загинув унаслідок втрати крові після пострілу. Натомість відео з камер спостереження свідчить про те, що ударів завдавали вже після поранення Веремія зброєю.

 

Згідно з доказовою базою, зібраною слідством, Юрій Крисін (відомий у кримінальних колах за прізвиськами "Криса", "Шрек", "Шкаф") є однією з ключових фігур у ієрархії "тітушків", які займалися нападами, викраденнями, катуваннями та вбивствами під час Майдану.

 

Перебуваючи "під охороною", Юрій Крисін устряв у кілька кримінальних "розбірок". Згідно з інформацією слідства, він брав участь у нападі на автозаправку у Києві і стріляв з травматичного пістолета.

 

Юрій Крисін після вироку намагався переховуватися від правосуддя. 26 лютого активісти та учасники ініціативи "Небайдужі" виявили його у дитячому відділенні Інституту серця у Києві. Учасник банди заявив журналістам, що "не ховається від судів", а свою присутність на дитячих ліжках пояснив тим, що "як спортсмен хоче перевірити своє серце". Поведінка керівництва лікарні наразилася на протест в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

 

30 березня Крисіна заарештували. Прокуратура назвала чотири основні підстави для обрання такого запобіжного заходу: продовження злочинної діяльності, вплив на інших учасників процесу, перешкоджання слідчим діям шляхом ухилення від судів та можливий ризик втечі.

 

13.06.2018