І в Матриці є щось

Коли Нео весь такий стрункий в плащі і в окулярах ходив по невідомому нам місту, то ми знали, що то або Бердянськ, або Бердичів, або Потутори. Огляд подій тижня, що минув.

 

Оральне тижня

 

 

Народний депутат Мураєв колись був цікавим тільки тим, що має телевізійний канал, де говорить різноманітні тільки йому зрозумілі ідіотизми, але тепер того індивідуума вирішили витягти на світ Божий по повній програмі.

 

 

Євген Володимирович свого часу казав про те, що Крим не є українським і Новоросія — то щось цілком нормальне. Врешті колишній член Опозиційного блоку трохи переплутав праведне з грішним, а горох з капустою і заявив, що Олег Сенцов — таки терорист. Режисер, який потрапив у російський полон і зараз голодує десь біля полярного кола, для Мураєва став приводом «засвітитися», і народний депутат скористався таким випадком.

 

За довгий язик і дурну голову Мураєва збештали всі, хто тільки міг, а конспірологи вибудували нову схему, яка полягає в тому, що партія «За життя» (там Мураєв є трохи лідером), яка існує лише в соціологічних опитуваннях і на біг-бордах, тепер буде популярніша в електорату зі специфічною будовою мозку, ніж «Опозиційний блок». Тобто кусатимуть «опозиціонери» одне одного за різні частини того самого електорату і у влади стане однією проблемою менше.

 

Про те, що Мураєва звинуватили в державній зраді, в порядному товаристві згадувати не варто, бо за ляпання поперечно-смугастою м’язовою тканиною до тюрми садили на наших теренах в минулому столітті, тепер язикатий обійдеться проблемами набагато делікатнішими і, скоріш за все, віртуальними.

 

 

Закон тижня

 

 

Антикорупційний суд створювали з активністю, якій би позаздрили черепахи при будівництві Великого бар’єрного рифу. Врешті вимога Міжнародного валютного фонду виконана і Україна матиме правоохоронну структуру, що бореться зі слабими на руки чиновниками, а отже, хабарів і хабарників в Україні не стане.

 

Президент Порошенко вкотре пообіцяв, що настане така синекура вже влітку цього року, а менш оптимістичні спеціалісти пророкують дев’ять-десять  місяців пологів для того, аби Антикорупційний суд таки на світ з’явився. Після такої появи в країні з негідниками, які отримують «неправомірну вигоду», крім Національного агентства запобігання корупції, Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, боротиметься ще одна структура. Народна мудрість каже, що в семи няньок дитина без ока, але в нашому випадку «дитина» матиме очей, як Бровко вошей.

 

 

Прем’єр тижня

 

 

Свого часу Володимира Гройсмана називали ледь не «ручним» прем’єр-міністром Петра Порошенка. Відносно молодий чоловік з Вінниці доволі швидко зрозумів, що в Києві можна здобути набагато більше, ніж на рідних селах, і нарешті почав показувати, як казав років двадцять тому один з керівників парламенту, що він не перший, але й не другий.

 

Телевізор крутить промоційні сюжети і соціальну рекламу про «уряд Гройсмана», на узбіччях доріг не дуже естетично досконалі рекламні щити розповідають про той самий «уряд Гройсмана», аби виникало враження, як в «Сто тисяч» Карпенка-Карого: «Їдеш день — чия земля? Калитчина! їдеш два — чия земля? Калитчина! їдеш три — чия земля? Калитчина! Диханіє спирає».

 

Протягом нетривалого часу сам Володимир Борисович (без телебачення і рекламних носіїв на стовпах) популяризував себе заявою про те, що піде у відставку, якщо Верховна Рада не прийме закону про Антикорупційний суд, і відправленням у центр зайнятості безробітних міністра фінансів Данилюка. З головним фінансистом все зрозуміло, бо дозволяв він собі трохи більше, ніж прийнято в наших реаліях, а з ультиматумом парламенту Гройсман трохи перегнув патик і забув, що виконавча влада має до законодавчої, а тим більше, до судової влади відношення, як біном Ньютона до теорії Дарвіна.

 

Ази політології зараз прем’єра не бентежать, а активність Гройсмана на публічному рівні стає щораз цікавішою.

 

 

Пожежа тижня

 

 

Про Чорнобиль протягом багатьох останніх років говорили в контексті того, що в зоні відчуження піймали чергових сталкерів, а поголів’я тамтешньої дичини множиться, бо двоногі їм не заважають. Пожежа в «зоні» нагадала про біду, з якою ми житимемо довше, ніж з РФ, бо «запорєбрік» утилізується ще до того часу, як на Марс полетять розумні ракети, а цезій зі стронцієм на зубах хрустітимуть довше.

 

Довкола Чорнобиля ліси горять часто, але цього разу звичну пожежу винесли на новий рівень, бо вона буцім спричинила різкий ріст радіації. У надзвичайній службі заспокоїли, що нічого подібного не сталося, і для того, аби не розслаблялися, підкинули інформацію про знайдені смолоскипи, які стали причиною пожежі.

 

Тепер громадяни мусять знати, що диверсанти чигають за нами на кожному кроці, і якщо не підпалять ліс з лосями, які мирно пережовують мирний атом, то організують якусь капость на водосховищі, залізничній колії чи автозаправці.

 

11.06.2018