Австрія закриває сім мечетей.

Окрім того, австрійський уряд має намір вигнати з країни тих імамів, котрі викликають підозру.

 

 

Австрійський уряд на своєму засіданні в п’ятницю, 8 червня, ухвалив рішення закрити сім мечетей, які отримують фінансування з-за кордону. Окрім того, вирішено депортувати тих імамів, котрих підозрюють у зв'язках з турецькими націоналістами. Також буде ліквідовано групу «Арабська релігійна спільнота», яка керує шістьма мечетями. Про це повідомила австрійська газета Der Standard.

 

Відень пояснює таке своє рішення необхідністю протистояння «політичному ісламу» і боротьбою з турецьким націоналізмом. «Паралельним суспільствам, політичному ісламу і радикальним тенденціям не місце в нашій країні», – заявив федеральний канцлер Австрійської Республіки Себастьян Курц. Він висловив жаль з того приводу, що в минулому влада «недостатньо використовувала своє право на втручання».

 

Курц повідомив, що компетентні органи вивчають біографію 60 з 260 імамів, 40 з котрих входять до мусульманської групи «Арабська релігійна спільнота», близької до турецького уряду. На сьогоднішній день вже ухвалено рішення про депортацію 11 осіб.

 

Австрійська влада діє на підставі закону про заборону іноземного фінансування, який набув чинності 2015 року. Він стосується, зокрема, релігійних організацій, які отримують гроші з-за кордону.

 

Адміністрація президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердоґана назвала дії Відня «ісламофобськими, расистськими та дискримінаційними».

 

Скандал з мусульманською спільнотою в Австрії виник у квітні цього року, коли в пресі з'явилися фотографії дітей в турецьких військових одностроях, котрі реконструювали у віденській мечеті Дарданелльську операцію. Це була спроба Вінстона Черчілля завоювати Константинополь під час Першої світової війни в 1915 році. Вона закінчилася перемогою турків. Як писали австрійські видання, діти грали мертвих і були накриті турецькими прапорами.

09.06.2018