Порошенко закликав депутатів підтримати закон про Антикорупційний суд.

 

Президент України Петро Порошенко закликав народних депутатів підтримати проект закону про Антикорупційний суд. На погляд голови держави, пропозиції правового комітету ВР цілковито відповідають вимогам Венеційської комісії.

 

Про це Порошенко сказав під час свого виступу у сесійній залі, повдіомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

Президент наголосив, що Антикорупційний суд створюється не для МВФ, не для Ради Європи, не для ЄС чи Америки: "Антикорупційний суд створюється для України, щоб забезпечити ефективну прозору боротьбу з корупцією, щоб створити незалежну установу, яка стане частиною реформованої судової системи".

 

"Сьогодні голосування за антикорупційний суд є лакмусовим папірцем для кожного народного депутата. Бо сьогодні ми завершуємо створення ефективної прозорої антикорупційної інфраструктури, в тому числі незалежне антикорупційне бюро, законодавчо забезпечено функціонування Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, створено Національне агентство запобігання корупції, законодавчо забезпечено заповнення електронних декларацій", – хизується Порошенко.

 

Зі слів Президента, ухвалення закону створить можливості для підвищення кредитного рейтингу України, створить величезні можливості для збільшення довіри до України з боку іноземних інвесторів, забезпечення економічного зростання. "І ключова позиція – довіра людей", – підкреслив Петро Порошенко, згідно з повідомленням АП.

 

Президент заявив про те, що він підтримує проект законопроекту, підготований правовим комітетом ВР. З його слів, пропонована редакція відповідає висновку Венеційської комісії (про вимоги Міжнародного валютного фонду в Президента не йшлося, – Z). "Я хочу наголосити, що той варіант, який запропонований комітетом, повністю відповідає рекомендаціям Венеційської комісії. І, в той же час, повністю відповідає Конституції і законам України", – підкреслив Порошенко.

 

Нагадаємо, до четверга основна дискусія точилася щодо ролі громадської ради міжнародних експертів при відборі суддів до Антикорупційного суду. Венеційська комісія наголошувала на тому, що роль міжнародної ради має бути визначальною, Міжнародний валютний фонд наполягав на праві вето для комісії іноземців. 

 

Як заявив у четвер уранці народний депутат Мустафа Найєм, парламентський комітет запропонував формулу: експертна рада матиме умовне право вето, але його зможуть подолати на спільному засіданні членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів і громадської ради міжнародних експертів. "Так, ВККС складається із 16 членів, рада експертів – із 6, спільна комісія – 22 особи. Для подолання вето треба 12 голосів. Але з умовою, що як мінімум троє із них – це члени ради міжнародних експертів", – поінформував Найєм у себе на Facebook.

 

07.06.2018