Росія увійшла до десятки найменш миролюбних країн світу в Global Peace Index.

Україна, щоправда, в рейтингу миролюбності лише на дві позиції вище за свою агресивну північну сусідку.

 

 

Росія опинилася на 154-у місці в «Глобальному індексі миролюбності» (Global Peace Index). Дослідження опублікував у середу, 6 червня, Інститут економіки і миру (IEP), який має головний осідок у австралійському Сіднеї. На думку експертів, ще менш сприятлива ситуація, порівняно з РФ, виникла лише в дев'яти країнах: Центрально-Африканській Республіці, Конго, Лівії, Ємені, Сомалі, Іраку, Південному Судані, Афганістані та Сирії.

 

Дуже низьку оцінку своїх мирних намірів отримала також Україна – 152-а позиція. Також до найприкрішої «червоної зони агресивності» в «Глобальному індексі миролюбності» потрапили ще п'ять держав: Нігерія, Туреччина, Північна Корея, Пакистан і Судан.

 

Варто зазначити, що за минулий рік Росія опустилася в рейтингу на одну сходинку, Україна ж піднялася на дві позиції. Серед країн колишнього Радянського Союзу найвищу оцінку здобув Казахстан – 70-е місце, потрапивши таким чином до другої за рейтингом «світлозеленої зони». До неї ж належать такі успішні держави, як Німеччина, Швеція, Фінляндія, Норвегія, Нідерланди тощо.

 

Наймиролюбнішими визнано 13 країн: Ісландія, Нова Зеландія, Австрія, Португалія, Данія, Канада, Чехія, Сінґапур, Японія, Ірландія, Словенія, Швейцарія та Австралія.

 

 

Під час складання рейтингу враховували 23 індикатори в трьох різних категоріях: 1) безпека в суспільстві, 2) конфлікти, що тривають, 3) мілітаризація. У першій категорії, зокрема, звертали увагу на рівень вбивств, число ув'язнених, кількість поліціянтів і сприйняття злочинності. У третій – розглядали число військовослужбовців, витрати на озброєння в співвідношенні до ВВП і експорт зброї.

 

Загалом, згідно з актуальним дослідженням, рівень миролюбності на планеті знизився, при цьому негативна тенденція триває четвертий рік поспіль.

06.06.2018