Роман Безсмертний заявив про свою участь у президентських виборах.

 

Український політик, історик, громадський діяч і дипломат Роман Безсмертний оголосив про свій намір балотуватися в президенти.

 

Про це Безсмертний повідомив на зустрічі з журналістами, громадськими діячами та аналітиками "Якою ми хочемо бачити Україну", інформує видання LB.ua.

 

 

"Я дійсно буду балотуватися в президенти", – повідомив Безсмертний.

 

"Прийде час – і я оформлю все документально, щоб балотуватися", – додав колишній учасник української делеґації у складі тристоронньої контактної групи.

 

Безсмертний відзначив серед своїх переваг значний професійний досвід, а також поділився баченням сучасних загроз. Так, Роман Петрович вважає за доцільне кардинально реформувати чотири напрямки: структуру і функціонал Верховної Ради та виконавчої влади, місцевого самоврядування, а також установити справедливий суд.

 

"Реформувати і лагодити вже нічого. В більшості випадків необхідно будувати інститути з нуля", – вважає Безсмертний.

 

Зі слів Безсмертного, його штаб на цьому етапі тільки формується. Водночас він назвав прізвища кількох соратників – білоруського журналіста Сергія Дорофеєва (відповідатиме, очевидно, за комунікації) та політтехнолога Олега Проценка (репрезентує Центр політичного консалтингу, команда котрого виросла зі структур колишньої "Нашої України"; центр брав участь у політичній промоції Олександра Третьякова, Юрія Луценка, проектів Бориса Ложкіна, партії УДАР).

 

Політик прямо не відповів на запитання журналістів про те, хто надаватиме фінансову підтримку його виборчій кампанії. Водночас він зазначив, що презентацію оплатив екс-нардеп від “Нашої України”, колишній голова ОДА, бізнесмен з Рівненщини Віктор Матчук, інформує інтернет-видання "Новинарня".

 

Зі слів Безсмертного, його кампанія буде прозорою. Він озвучив умову до всіх потенційних спонсорів – їх буде названо публічно.

 

Під час своєї презентації політик декілька разів озвучував тезу про потребу "перезаснування держави".

 

Безсмертний виступає за якісну переробку Конституції. “Після тих шпагатів, на які ставили Конституцію, вона зникла як процесуальний, юридичний документ”, – заявив він. Відтак політик пропонує механізми "Конституанти" (обрання спеціального зібрання для напрацювання нового Основного закону), нового конституційного меморандуму, договору тощо.

 

Безсмертний наголосив, що виступає проти тих повноважень, які зараз має Президент, і прагне їх кардинально змінити. Водночас він виступає за формування єдиного центру виконавчої влади – або уряд, або Президент, якщо буде відповідний запит суспільства.

 

Також Безсмертний виступив за двопалатний парламент для кращого представництва регіонів.

 

У програмній частині промови кандидат не торкався теми боротьби з корупцією, але, відповідаючи на запитання ЗМІ, заявив, що “знає, з якого кабінету вона починається, і в цьому кабінеті не має бути бізнесу”.

 

Зі слів політика, наразі слід побороти перетворення української політики на шоу, замінивши його предметною дискусією з найважливіших питань.

 

Роман Безсмертний прийшов у політику як учитель історії з райцентру на Київщині – обирався до ВР як мажоритарник. Народний депутат II, III, IV і V скликань, з 1997 до 2002 року був постійним представником президента Леоніда Кучми у Верховній Раді, перебувши, зокрема, "касетний скандал".

 

У 2001 році, після відставки Віктора Ющенка з посади прем'єр-міністра, приєднався до Ющенкової команди, балотувався в нардепи за списком "Нашої України".

 

У лютому 2005 року, після Помаранчевої революції, став віце-прем'єр-міністром України з питань адміністративно-територіальної реформи. Вже за півроку зі скандалом пішов з цієї посади через несприйняття суспільством реформи (нині відомої як децентралізація). Відтак сконцентрувався на апаратній роботі в "Нашій Україні".

 

Після відходу Ющенка з посади президента, за Віктора Януковича, півтора року працював послом у Білорусі.

 

У 2015 році ввійшов у склад української делеґації на "мінських переговорах". За рік склав повноваження, заявивши про те, що робота групи не має політичної підтримки з боку керівництва держави.

 

У березні 2016 року вступив в Аграрну партію, очоливши апарат. Вкінці 2017 р. склав із себе повноваження, заявивши про розбіжності з керівництвом партії щодо її розвитку.

 

30.05.2018