Політична криза в Італії обвалила європейські фондові ринки.

Інвесторів налякала перспектива дострокових виборів і посилення позицій італійських євроскептиків.

 

 

Основні європейські індекси падали протягом дня. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС. Так, зокрема, індекс капіталізації міланської фондової біржі FTSE MIB у вівторок втратив 2,7 відсотка. У Великій Британії індекс FTSE впав на 1,26%, німецький індустріальний індекс DAX опустився на 1,58%, французький CAC 40 втратив 1,3%. Загальноєвропейський індекс Stoxx 600 у вівторок впав на 1,38%.

 

Тимчасом зросли продажі італійських державних облігацій. Дворічні італійські облігації стрімко подешевшали, таким чином прибутковість за ними здійснила потужній стрибок, перевищивши два відсотки вперше з 2013 року. Ціна облігацій впливає на вартість запозичення грошей для уряду. Зараз валовий державний борг Італії становить 130% від її ВВП.

 

Масовий продаж облігацій спричинив падіння акцій банків, які вклалися в італійський державний борг – Intesa Sanpaolo, BPER Banca, Unicredit UBI Banca. А варто зазначити,що Unicredit і Intesa Sanpaolo – це два найбільші банки країни.

 

Ситуація ускладнилася після того, як  провалилася спроба правопопулістської партії «Ліга» разом із лівопопулістським рухом «5 зірок» створити урядову коаліцію і сформувати кабінет міністрів.  Обидві євроскептичні партії стали переможцями на останніх виборах, однак на спроби сформувати уряд у них пішло кілька тижнів. У понеділок, 28 травня, президент Серджіо Маттарелла наклав вето на запропоновану євроскептиками кандидатуру міністра економіки. Таким чином справа дійшла до повторних позачергових виборів парламенту.

29.05.2018