Перша спроба сформувати уряд в Італії провалилася.

Незалежний кандидат на посаду прем'єра Італії Джузеппе Конте повернув мандат президентові Серджо Маттарелла.

    

 

Професор цивільного права Джузеппе Конте, котрий досі не мав політичного досвіду, мав би очолити уряд коаліції, який сформували правопопулістська партія «Ліга» і лівопопулістський рух «5 зірок». Напередодні президент надав йому мандат на творення кабінету міністрів. Але вже в неділю, 27 травня, стало відомо, що Конте повернув мандат главі держави. Про це повідомив генеральний секретар президентської канцелярії Уґо Дзампетті.

 

Згодом цю інформацію підтвердив і сам Конте. «Я відмовився від мандата формування уряду, запропонованого президентом Маттареллою», – цитує газета La Stampa слова Конте, сказані на виступі після зустрічі з президентом.

 

Раніше італійські ЗМІ повідомляли, що каменем спотикання на шляху творення кабінету став претендент на посаду міністра економіки і фінансів. Партія «Ліга» наполягала на кандидатурі 81-річного економіста Паоло Савони. Однак президент Маттарелла відмовився підтримати даного претендента через його антиєвропейську позицію.

 

За італійськими законами, президент країни має право відхилити призначення члена кабінету міністрів. Однак рішення Маттарелли не затвердити призначення міністра економіки обурило керівництво обох партій-коаліціянтів. Федеральний секретар «Ліги» Маттео Сальвіні заявив, що не допустить подальших спроб вплинути ззовні на склад кабінету.

 

Маттарелла ж, своєю чергою, застеріг, що перспектива появи в Італії популістського євроскептичного уряду викликає стурбованість в італійських і закордонних інвесторів. Рейтинґова аґенція Moody's пригрозила знизити суверенний кредитний рейтинг Італії аж до рівня Ваа3. Це лише на один щабель вище за так званий «сміттєвий» рейтинг.

28.05.2018