Винахід львівської школярки отримав дві відзнаки на престижному міжнародному конкурсі.

 

Учениця Львівського НВК «Школа І ступеня – гімназія» 16-річна Соломія Леньо отримала дві нагороди на міжнародному конкурсі для підлітків-винахідників Intel ISEF у США, ідеться на сайті конкурсу.

 

Соломія Леньо представила на конкурсі свій винахід з назвою «Нейромережева система виявлення та дослідження патологій серцево-судинної системи», над яким дівчина працювала у відділенні комп’ютерних наук МАН в секції інформаційних систем, баз даних та систем штучного інтелекту.

 

«Це модель штучного інтелекту, яка аналізує електрокардіограму і на основі цього аналізу ставить пацієнту діагноз при захворюванні. Таким чином програма полегшує роботу медиків, бо вони отримують готовий аналіз, їм залишається перевірити його. Ця розробка буде корисною для нерозвинених країн, де медицина перебуває на дуже низькому рівні», – розповіла Соломія Леньо, передає Zaxid.net.

 

Відтак школярка отримала дві нагороди за свій винахід у галузі медицини: від Української малої академії наук під егідою ЮНЕСКО і від короля Саудівської Аравії Абдулазіза аль Сауда та його фонду Mawhiba's з грошовим призом у $1,5 тис. і $1 тис. відповідно.

 

Соломія Леньо розповіла, що подаватиме документи на факультет комп’ютерних наук Українського католицького університету. Також у її планах – вдосконалення свого винаходу на основі порад фахівців, які дівчина отримала в Америці, та переведення розробки в мобільний додаток для роботи в екстремальних умовах.

 

Загалом українська команда, яку на конкурсі представляли Соломія Леньо, Владислав Казаков, Анастасія Венчковська, Денис Білко та Вікторія Попова, привезла 5 нагород з розряду Special Awards – тобто відзнаки-нагороди від спонсорів та університетів (гроші на розвиток проекту, пропозиція роботи, стипендія на навчання тощо).


Українська команда у Пітсбурзі на конкурсі Intel ISEF. Соломія Леньо  у центрі з відзнакою. Фото: Євген Кудрявець/Facebook.

 

Міжнародний конкурс Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) є одним із найпрестижніших міжнародних заходів для підлітків-науковців від 13 до 18 років, і щорічно збирає учасників з понад 70 країн світу. Конкурс щороко проходить у трьох містах США: Лос-Анджелесі, Фініксі та Пітсбурзі. В останньому захід відбувся цьогоріч протягом 13–18 травня.

 

Як повідомляв Z, вже цими вихідними у Львові відбудеться форум «Інноваційна весна», на якому серед спікерів будуть і юні винахідники.

23.05.2018