Комітет ВР затвердив проект закону про Антикорупційний суд.

 

Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя узгодив проект закону "Про Вищий Антикорупційний суд", підготувавши його для розгляду у сесійній залі.

 

Про це на понеділковому засіданні комітету заявив його голова Руслан Князевич, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

Зокрема, комісія узгодила положення щодо необхідності обрання мінімум 35 суддів для початку роботи Антикорупційного суду.

 

"Нами погоджено, що такою мінімальною межею є 35 суддів до цього Антикорупційного суду, щонайменше 10 з яких мають бути суддями апеляційної інстанції Вищого Антикорупційного суду", – поінформував голова комітету.

 

Він нагадав, що в редакції першого читання містилася "покликова" норма до рішення Державної судової адміністрації щодо визначеного кількісного складу суддів Антикорупційного суду.

 

Також комітет визначився, що підсудність Вищого Антикорупційного суду має збігатися з підслідністю Національного антикорупційного бюро України.

 

"Тобто враховано, що корупційні злочини передбачені в примітці статті 45 ККУ, статтями 206-2, 209, 211, 366-1 ККУ, якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених пунктами 1-3 частини п'ятої статті 216 Кримінально-процесуального кодексу України. Це означає, що такі справи будуть підсудні Вищому Антикорупційному суду", – повідомив Князевич.

 

Окрім того, члени комітету врахували пропозицію Міжнародного валютного фонду щодо вилучення з тексту законопроекту всіх згадок про проведення експертизи на поліграфі кандидатів у судді.

 

Зі слів Руслана Князевича, проект проглянули повністю, за виключенням 70 поправок, які стосуються процедури ветування кандидатів до складу Антикорупційного суду з боку ради міжнародних експертів – ключової вимоги з боку міжнародної спільноти.

 

"Ми поговорили зі спікером Верховної Ради, й Андрій Володимирович запропонував, щоб комітет виніс це питання за дужки і передав проект до сесійної зали. Але паралельно дискусія з цього питання продовжиться", — цитує Князевича "Громадське".

 

Ввечері 21 травня проект мав обговорюватись у режимі скайп-конференції між спікером Верховної Ради Андрієм Парубієм та представниками МВФ та Венеційської комісії.

 

22.05.2018