Гуґ екстрено зустрівся з командувачем ООС через ескалацію на Донбасі.

 

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Гуґ у четвер увечері вирушив на Донбас через серйозне погіршення безпекової ситуації.

 

Про це повідомила прес-служба СММ ОБСЄ.

 

Гуґ проведе оцінку безпекової ситуації вздовж лінії зіткнення та її впливу на життя цивільного населення, а також обговорить із залученими сторонами заходи щодо зниження напруженості.

 

На 19:00 у п'ятницю анонсовано його брифінґ у Донецьку.

 

Перед своїм від'їздом на лінію розмежування заступник керівника СММ ОБСЄ зустрівся з командувачем Об’єднаних сил Сергієм Наєвим.

 

Український генерал-лейтенант закликав Гуґа "вплинути на російські окупаційні війська та незаконно створені ними військові формування задля припинення ведення вогню по підконтрольній уряду України території, особливо з використанням заборонених "мінськими угодами" видів озброєння", повідомила прес-служба Міноборони.

 

Сергій Наєв зазначив, що з початку Операції Об’єднаних сил, з 1 травня по 16 травня 2018 року, противник здійснив 930 обстрілів у бік нашої території. Командувач акцентував увагу на події, що сталася 17 травня, коли унаслідок обстрілу контрольованих Росією військ один зі снарядів влучив на подвір’я школи міста Світлодарськ, в якій у той час перебувало 380 школярів та 45 осіб персоналу навчального закладу.

 

Також Наєв навів докази застосування реактивних систем залпового вогню БМ-21 "Град" (район Авдіївки).

 

Командувач Об’єднаних сил підтвердив, що українські сили взяли під свій контроль Чигирі, що в передмісті Горлівки. Прес-служба Міноборони з цього приводу вживає евфемізми, зазначаючи, що "завдяки діям одного з військових підрозділів зі складу Об’єднаних сил створено умови для безперешкодного користування мешканцями населеного пункту Південне (Чигирі), що на околиці Горлівки, всіма соціальними послугами, які надає уряд України", і що "наразі зазначений населений пункт та його мешканці перебувають у безпеці під захистом Об’єднаних сил".

 

18.05.2018