ЄУ актуалізує закон про захист від американських санкцій.

Постанову від 1996 року буде доповнено положеннями про нові санкції США проти Ірану.

 

    

Щоб зберегти угоду про ядерну програму Ірану, Європейська Унія реактивує так звану «блокуючу постанову» (Blocking Statute), ухвалену понад 20 років тому, яка, утім, залишалася незадіяною. «Ми повинні зараз діяти. У п'ятницю, 18 травня, закон буде доповнено положеннями про нові санкції США щодо Ірану, вони мають набути чинності 6 серпня», – заявив президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер на саміті ЄУ в Софії 17 травня. Про це повідомило радіо Deutsche Welle.

 

За допомогою «блокуючої постанови» європейським компаніям заборонять виконувати американські санкції проти Ірану. Одночасно європейському бізнесу можуть відшкодувати збитки, пов'язані з відновленням цих санкцій.

 

Ця законодавча норма була ухвалена 1996 року під час конфлікту навколо американських санкцій, запроваджених проти Куби, Ірану і Лівії. Постанова так і не була використана, оскільки конфлікт вдалося залагодити.

 

Нагадаємо, що на початку травня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід країни зі Спільного всеосяжного плану дій, укладеного між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною в 2015 році. Документ передбачає виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій. Трамп звинуватив Іран в сприянні тероризму і прагненні продовжувати розробку ядерної зброї. Після виходу з угоди США розширили санкції проти Ірану. Решта учасників угоди розкритикували рішення Трампа і заявили, що мають намір зберегти домовленості в силі.

17.05.2018