КНДР раптово скасувала перемовини з Південною Кореєю.

Щобільше, Пхеньян погрожує зірвати американсько-північнокорейський саміт.

 

 

Влада КНДР скасували заплановану на середу, 16 травня, зустріч на високому рівні з представниками Південної Кореї. Про це повідомила аґенція Yonhap News, покликаючись на повідомлення державних ЗМІ Північної Кореї. Причиною скасування стали нібито спільні маневри, проведені збройними силами Сполучених Штатів і Південної Кореї.

 

Зустріч представників Північної і Південної Корей мала б відбутися в прикордонному селі Пханмунджом, де 27 квітня відбувся історичний саміт лідерів двох держав. Делегації Пхеньяна і Сеула планували обговорити виконання досягнутих раніше домовленостей, зокрема про повне ядерне роззброєння на Корейському півострові.

 

КНДР на переговорах мали представляти 29 делегатів на чолі з головою Комітету з мирного возз'єднання країни Рі Сон Ґвоном. Південнокорейську делегацію з п'яти представників повинен був очолити міністр об'єднання Чо Мьон Ґьон. Скасування міжкорейської зустрічі може покласти край зближенню Сеула і Пхеньяна, яке намітилося останнім часом.

 

Окрім того, Пхеньян пригрозив зірвати перемовини між президентом США Дональдом Трампом і лідером КНДР Кім Чен Ином, які заплановано провести в Сінґапурі 12 червня. Офіційне північнокорейське агентство новин опублікувало щодо цього заяву заступника міністра закордонних справ КНДР Кіма К'є Ґуна. «Якщо США заганяє нас в кут і в односторонньому порядку вимагає, щоб ми відмовилися від ядерної зброї, то нам більше не цікаві ці перемовини, і ми будемо змушені переглянути свою згоду на проведення майбутнього саміту між КНДР і США», – наголосив віце-міністр.

16.05.2018