Держдума Росії схвалила в першому читанні законопроект про контрсанкції.

Закон передбачає позбавлення волі за виконання антиросійських санкцій і за сприяння їхньому запровадженню.

 

 

Законопроект про внесення поправок до Кримінального кодексу, які встановлюють кримінальну відповідальність за виконання санкцій іноземних держав на території РФ, Державна дума Росії ухвалила в першому читанні у вівторок, 15 травня. Про це повідомив російський інформаційний портал  «Газета.Ру».

 

Згідно зі законопроектом, якщо зареєстровані в Росії юридичні особи, суб'єкти РФ або муніципальні утворення і підконтрольні їм особи відмовляють громадянину РФ в здійсненні звичайних господарських операцій через введені Заходом санкцій, то це карається позбавленням волі на термін до чотирьох років, примусовими роботами на аналогічним терміном або штрафом у розмірі до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Законопроект також передбачає кримінальну відповідальність «за вчинення громадянином РФ умисних дій, які сприяють запровадженню іноземною державою, союзом іноземних держав або міжнародною організацією заходів обмежувального характеру щодо російських приватних і публічних суб'єктів, в тому числі за допомогою надання рекомендацій та передачі відомостей, які призвели або могли призвести до введення санкцій». Такі дії караються позбавленням волі на термін до трьох років, арештом до шести місяців або штрафом у розмірі до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Спершу російські депутати пропонували радикальний варіант документа, який передбачав, зокрема, заборону на поставки американських ліків і співпрацю в різних сферах. Ці пропозиції – особливо про заборону ліків – викликали різку критику в Росії, в тому числі у середовищах, зазвичай лояльних до влади. У підсумку в Держдумі поступилися і заявили, що жодної конкретики в законі не буде: уряд сам вирішить, які обмеження запроваджувати.

 

У супровідних матеріалах зазначено, що цей законопроект розроблений з метою реалізації іншого федерального закону – «Про заходи впливу (протидії) на недружні дії США і (або) інших іноземних держав» або, як його називають, закону про контрсанкціях. Серед авторів законопроекту – голови обох палат Федеральних зборів В'ячеслав Володін і Валентина Матвієнко.

15.05.2018