Україна вже 900 днів не імпортує газу з Росії.

 

Україна вже 900 днів не імпортує газу із Російської Федерації.

 

Про це повідомила прес-служба державної компанії-оператора газотранспортної системи "Укртрансгаз".

 

"Сьогодні вже 900 днів з того історичного моменту, коли Україна почала використовувати можливість обходитися без імпорту газу з РФ", – ідеться у повідомленні.

 

Нагадаємо, Україна не купує російського палива згідно з базовою газовою угодою аж із 2014 року, а згідно з ексклюзивними домовленостями – із листопада 2015 року.

 

Так, "газова блокада" України триває з III кварталу 2014 року, після того, як Україна відмовилася оплачувати завищений рахунок "Газпрому" за газ, імпортований у II кварталі 2014-го. Нагадаємо, що після анексії Криму Росія оголосила про скасування "Харківських угод", а також про відмову від газових домовленостей, досягнутих із Януковичем уже в розпал Майдану, – відтак якщо у I кварталі 2014 року Україна платила Росії $268,5 за тисячу кубічних метрів, то вже в II-му Росії запрагнулося $485. Офіційний Київ відмовився оплачувати "газпромівський" чек, тож Москва припинила постачати паливо в Україну.

 

Відтоді Україна уторговувала російський газ лише завдяки механізму "зимових пакетів" – на сезони 2014/15 і 2015/16 рр.

 

Минулі два сезони Україна перебула без "зимового пакета".

 

Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, Україна зобов'язана відновити постачання мінімальних обсягів газу з Росії за положенням контракту "бери або плати": арбітри звільнили Україну від обов'язку виплатити Росії компенсації за недобір газу, визначений принципом take-or-pay; водночас суд змусив Україну щороку купувати у "Газпрому" 5 млрд куб. м газу (в "газових угодах Тимошенко" йшлося про 52 млрд куб. м).

 

15.05.2018