Туреччина відкликала амбасадорів зі США та Ізраїлю.

Причиною цього послужили криваві події на палестинсько-ізраїльському кордоні, спровоковані перенесенням амбасади США з Тель-Авіва до Єрусалима.

 

                                           Бекір Боздаґ

 

Про те, що Туреччина відкликає для консультацій своїх амбасадорів у Вашінґтоні й Тель-Авіві, заявив ввечері в понеділок, 14 травня, віце-прем'єр турецького уряду Бекір Боздаґ. Про це повідомило видання TRT. Трохи раніше цього ж дня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан під час візиту до Великої Британії назвав дії Ізраїлю щодо палестинців «геноцидом».

 

«Те, що робить Ізраїль, – це геноцид. Не важливо, з якого боку це виходить, – від США чи Ізраїлю, – я проклинаю цю гуманітарну драму, цей геноцид», – наголосив Ердоґан. Турецький лідер оголосив також, що Анкара скликає екстрене засідання Організації ісламського співробітництва в зв'язку з подіями в Секторі Ґази.

 

Нагадаємо, що в понеділок, 14 травня, за кілька годин до відкриття амбасади Сполучених Штатів у Єрусалимі, на кордоні Ізраїлю і Сектора Ґази спалахнули протести. За даними Міністерства охорони здоров'я Палестинської автономії, до вечора 14 травня внаслідок сутичок протестувальників з ізраїльськими військовиками загинуло щонайменше 58 палестинців, ще понад 2700 були поранені. За свідченнями очевидців, в декількох місцях палестинці намагалися перерізати прикордонні загородження і прорватися в Ізраїль. Повідомляють, що ізраїльські солдати стріляли по протестувальниках на ураження.

15.05.2018