Росія не поставлятиме Сирії комплексів ППО С-300.

Такої домовленості було досягнуто, ймовірно, на зустрічі Володимира Путіна з Біньяміном Нетаньягу в Москві.

 

 

Росія не планує поставляти офіційному Дамаску зенітно-ракетні комплекси С-300. Про це в п'ятницю, 11 травня, в інтерв'ю російській газеті «Известия» повідомив Володимир Кожин, помічник президента Росії Володимира Путіна з військово-технічної співпраці.

 

«Поки що про жодні поставки сучасних нових систем (протиповітряної оборони, – Z) не йдеться», – заявив «Известиям» Володимир Кожин, відповідаючи на запитання про передачу Сирії системи С-300. За його словами, у збройних сил Сирії є «все, що треба». Відомо, що зараз на озброєнні армії Сирії є комплекси протиповітряної оборони радянського періоду, з новинок – лише сучасні російські зенітні ракетно-гарматні комплекси «Панцир». 

 

Міжнародні експерти вважають, що Кремль відмовив Сирії в наданні комплексів ППО С-300 і С-400 після візиту до Москви прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу. Він стояв поруч з Путіним на трибуні під час параду 9 травня. Припускають, що на їхніх перемовинах за зачиненими дверима ізраїльська сторона попросила російську не здійснювати поставок комплексів ППО, які б загрожували безпеці Ізраїлю.

 

Хоча у п'ятницю прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков запевнив, що, всупереч припущенням, які з'явилися раніше, відмова від поставок С-300 до Сирії не пов'язана з візитом до Москви прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу. «Пов'язувати це з фактом зустрічі Нетаньягу з Путіним технічно хибно», – заявив Пєсков.

 

А варто нагадати, що ще 20 квітня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляв про високу ймовірність поставок С-300 сирійському уряду після ракетних ударів США, Франції і Великої Британії по позиціях сирійських урядових військ. За словами Лаврова, у Росії після ударів по Сирії більше немає «моральних зобов'язань» утримуватися від поставок С-300 режимові Башара Асада.

11.05.2018