Польща відкрила антимонопольне розслідування проти «Газпрому».

Реалізація проекту Nord Stream 2, можливо, порушує антимонопольне законодавство Польщі.

    

                                                Марек Нєхцял

 

Польське управління із захисту конкуренції і прав споживачів (Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów – UOKiK) ініціювало розслідування проти російського концерну «Газпром» і ще п'яти європейських компаній (Engie, Uniper, OMV, Shell i Wintershall), відповідальних за фінансування проекту газогону Nord Stream 2. Їх підозрюють в порушенні антимонопольного законодавства Польщі. Про це в середу, 9 травня, повідомило видання Rzeczpospolita з покликом на інформацію прес-служби UOKiK.

 

Керівник UOKiK Марек Нєхцял (Marek Niechciał) заявив, що «Газпром» і п'ять інших компаній, всупереч забороні польського відомства, продовжують реалізацію проекту газогону. «UOKiK володіє всіма документами, необхідними для висунення звинувачень, і компаніям надано 21 день на підготовку пояснень», – цитує видання слова віце-директора UOKiK Міхала Голекси (Michał Holeksa).

 

Влітку 2016 року UOKiK відмовився погодити створення спільного підприємства для будівництва Nord Stream 2, заявивши, що це може призвести до обмеження конкуренції на ринку газу. «"Газпром" займає домінуюче становище в поставках газу до Польщі, а планована угода може ще більше посилити переговорну позицію компанії щодо польських клієнтів», – заявили тоді в UOKiK.

09.05.2018