Митрополит Олександр Драбинко підтримав автокефалію Української православної церкви.

 

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ МП Олександр Драбинко підтримав створення Автокефальної української церкви. Про це він написав у своєму блозі на Lb.ua.

 

«Я хочу сьогодні публічно підтримати ідею автокефалії Української церкви. Причому роблю це свідомо, прекрасно розуміючи всі ризики, які накликає на мене ця позиція. Справа у тому, що, проаналізувавши майже столітню історію боротьби українських православних християн за автокефалію, я зрозумів: альтернативи канонічній самостійності нашої Церкви просто не існує», – написав він.

 

Перебування Православної церкви в юрисдикції Москви призвело до того, що остання стала використовувати церковні структури як інструмент свого політичного впливу, вважає митрополит.

 

Також один з аргументів Олександра Драбинка – Російська церква не помічає нападу Росії на Україну і анексії частини території.

 

«Більше того, на кліриках Руської церкви, на жаль, також лежить частина відповідальності за цей злочин», – зазначив він.

 

«Мета справжнього православ’я – спасіння душі людини, її удосконалення для Царства Небесного. А ось мета «політичного православ’я» в Україні – спасіння імперії, відновлення колишньої державної могутності Росії», – зазначив Олександр Драбинко.

 

17 квітня 2018 року Президент Петро Порошенко закликав патріарха Константинопольського надати Києву томос (указ) про автокефалію Православної церкви. УПЦ КП і УАПЦ підтримали цю ініціативу, УПЦ МП висловилась проти. 19 квітня Рада схвалила відповідне звернення до Варфоломія I, а в АП повідомили, що передали звернення до Вселенського патріархату.

09.05.2018