Керівник комунального підприємства за 1,5 року виписав 34 премії собі й дружині.

 

Керівник комунального підприємства Львівської обласної ради «Нерухомість та майно» Роман Люлюк з початку 2017 року підписав 24 накази про виділення премії своїй дружині Олені Люлюк і 10 – собі, передають Наші гроші. Львів.

 

Олену Люлюк на посаду головного економіста з фінансової роботи відділу фінансування, бухгалтерського обліку та звітності, що нині має назву «головний економіст з договірних та претензійних робіт», взяли на роботу в підприємство, що очолює її чоловік, ще в 2011 році.

 

У 2015 році за те, що Роман Люлюк не повідомив безпосереднього керівника про наявність цього конфлікту інтересів, його притягнули до адміністративної відповідальності і зобов’язали сплатити 255 гривень штрафу. На суді він визнав факт вчинення правопорушення.

 

Проте надалі Роман Люлюк «на шлях виправлення не став». Він працює в умовах постійно чинного реального конфлікту інтересів, оскільки його дружина і досі працює в КП, щомісячно отримуючи премії за наказами чоловіка.

 

Посадовим особам комунальних підприємств Закон «Про запобігання корупції» не забороняє мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб. Водночас на них поширюється дія ст. 28 закону. Згідно з нею, керівники комунальних підприємств мають вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів, його врегулювання, а також повідомляти про цей конфлікт або безпосереднього керівника, або колегіальний орган, наприклад НАЗК.

 

Фактично Роман Люлюк не мав би підписувати наказів про преміювання своєї дружини чи себе. Це мав би зробити, наприклад, його заступник. Або преміювати Люлюка могла б Львівська облрада.

 

З початку минулого року Роман Люлюк підписав 24 накази, якими преміював Олену Люлюк, серед них 10, де в списку є також він. Крім того, він підписав наказ про виплату винагороди у розмірі двох середньомісячних зарплат за основними результатами господарської діяльності КП у 2016 році та наказ про матеріальну допомогу у розмірі двох окладів працівникам КП для закупівлі сільськогосподарської продукції на зимовий період, в яких вказаний він та дружина.

 

Додатково він підписав і наказ про матеріальну допомогу на оздоровлення в період відпустки для дружини.

 

Микола Бандра, начальник управління майном спільної власності Львівської облради, теж не вбачає порушення законодавства в діях керівника КП. У відповідь на запит він повідомив, що «виплата винагород, премій та інших грошових та матеріальних виплат здійснюється лише за погодженням головного бухгалтера підприємства».

 

Крім того, Микола Бандра написав, що листом від 10 лютого 2015 року керівник комунального підприємства «Нерухомість та майно» повідомив управління про відсутність конфлікту інтересів між працівниками підприємства.

 

За результатами моніторингу комунальних підприємств області, «Нерухомість та майно» – єдине комунальне підприємство, яке так регулярно преміює всіх працівників.

 

Штат комунального підприємства складається лише з 10 осіб (плюс одна посада вакантна). Основна діяльність підприємства – операції з нерухомим майном Львівської обласної ради.

 

Згідно з фінансовим звітом, за підсумками 2016 року КП «Нерухомість та майно» отримало чистого прибутку 576,8 тис. грн.

 

Премії працівники «Нерухомості та майна» отримують не лише за результатами діяльності у попередньому місяці чи році, а й до низки державних, релігійних та професійних свят.

 

Наприклад, з «Нагоди релігійного свята Святого Миколая та святкування Нового року» або до «Дня працівника житлового господарства», на свято Святої Трійці, з нагоди 21-ї річниці прийняття Конституції України, на честь Дня Незалежності, з нагоди «святкового дня – Дня захисника України, релігійного свята Покрови Пресвятої Богородиці» тощо.

 

А в листопаді 2017 року всі працівники підприємства, включно з директором, отримали «матеріальну допомогу для закупівлі сільськогосподарської продукції на зимовий період». Допомога – два посадових оклади.

 

Водночас за 2017 рік Роман Люлюк задекларував 304 тис. грн заробітної плати від комунального підприємства, а його дружина – ще 146,7 тис. грн. Тобто в середньому щомісяця його заробітна плата становила 25,3 тис. грн.

08.05.2018