Організація бойових басків-сецесійників ЕТА саморозпустилася.

Її члени вирішили, що шлях боротьби вже пройдено і час вимагає нових методів.

 

 

Ліворадикальна організація басків-сепаратистів ЕТА, яка протягом кількох десятиліть вела збройну боротьбу за незалежність Країни Басків від Іспанії і Франції, оголосила про саморозпуск і припинення політичної діяльності.

 

У поширеному в четвер офіційному зверненні ЕТА йдеться, що «шлях соціалістичної революційної національно-визвольної організації завершений». Про це повідомило видання El Mundo.

 

У зверненні сказано, що 60 років тому організація почала збройну боротьбу, оскільки Країна Басків «гинула» під гнітом режиму Франсіско Франко в Іспанії та французької держави. «Проте за минулі десятиліття багато що змінилося, народ басків живий і готовий взяти свою долю в свої руки», – цитує заяву видання El Mundo. У зверненні підкреслено, що національний рух басків відтепер діятиме в «мирних, демократичних формах».

 

Раніше ЕТА офіційно попросила вибачення у родичів загиблих і постраждалих внаслідок терактів, які здійснювали її представники.

 

Пік збройної діяльності ЕТА припав на 1960-1970-ті, коли її жертвами стали сотні людей. В останні роки ЕТА поступово відходила від збройної боротьби, а 2017-го офіційно передала владі арсенали зброї, які залишалися в її диспозиції.

03.05.2018