У Вірменії не змогли обрати нового прем'єр-міністра.

Кандидатуру єдиного претендента – опозиційного політика Нікола Пашиняна – парламент не пропустив.

 

 

Під час спеціального засідання Національних зборів країни, яке відбулося у вівторок, першого травня, проти кандидатури лідера протестного руху, керівника опозиційної парламентської фракції «Вихід» Нікола Пашіняна висловилася більшість депутатів. Політика підтримали лише 45 депутатів, 55 проголосували проти. Для перемоги йому були необхідні мінімум ще шість голосів від фракції правлячої Республіканської партії Вірменії (РПВ) за умови позитивного голосування всіх депутатів від опозиційних партій.

 

У ході засідання депутати від РПВ полишили зал засідань парламенту, щоби виробити єдине рішення. Після їхнього повернення голова проурядової фракції Ваграм Багдасарян оголосив про рішення голосувати проти кандидатури Нікола Пашиняна на посаді прем'єр-міністра Вірменії. Про це повідомив інформаційний портал News.am.

 

Згідно зі законодавством Вірменії, якщо керівника уряду не вдалося обрати під час спеціального засідання парламенту, то через сім днів проводяться повторні вибори прем'єра. Кандидата в прем'єри може висунути мінімум третина від 105 депутатів парламенту Вірменії. Якщо прем'єр-міністр не обирається і вдруге, то Національні збори розпускають і призначають нові парламентські вибори. Вони повинні пройти протягом 30-45 днів.

 

Нагадаємо, що хвиля масових протестів у Єревані та інших вірменських містах піднялася 13 квітня, після того, як колишній президент країни Серж Саргсян був номінований депутатами парламенту на посаду прем'єр-міністра. Під тиском протестувальників 23 квітня Саргсян подав до демісії, проте акції протесту в країні тривають.

01.05.2018