Щойно обраний вірменський прем’єр-міністр подав до демісії.

 

До такого кроку Сержа Саргсяна підштовхнули багатотисячні мітинги, котрі от уже понад тиждень тривають у центрі Єревана.

 

Серж Саргсян

 

У Єревані в понеділок, 23 квітня, зранку поновилися акції протесту проти обрання прем'єр-міністром Вірменії колишнього президента країни Сержа Саргсяна. У них взяли участь студенти, котрі зібралися біля головного корпусу Єреванського держуніверситету. Молоді люди невеликими групами ненадовго перекривали автомобільний рух, скандуючи гасла: «Приєднуйтеся!», «Перемога!». Також вони вигукували ім'я затриманого напередодні лідера опозиції Нікола Пашиняна. Демонстрації також пройшли в кількох містах країни. 

 

На бік протестувальників почали переходити військовослужбовці однієї з частин, дислокованих у вірменській столиці. Експерти вважають, що саме це стало головним спонукальним чинником для Саргсяна, аби подати до демісії. У понеділок близько обіду прем'єр-міністр Вірменії Серж Саргсян виступив з офіційною заявою про свою відставку.  

 

 

«Дорогі співвітчизники! Звертаюся до всіх громадян Республіки Вірменія, старшого покоління і молоді, жінок і чоловіків. Звертаюся до тих, хто вдень і вночі стоїть на вулицях із закликом “Викинь Сержа”, і тих, хто тяжко добирається до місця праці, щоб виконати свій обов'язок. Звертаюся до тих, хто днями стежить за прямим ефіром, і тих, хто забезпечує громадську безпеку. Звертаюся до хоробрих воїнів і офіцерів на кордоні, звертаюся до своїх товаришів по зброї. Звертаюся до однопартійців, всіх політичних сил і діячів. Звертаюся востаннє як керівник країни.

 

Нікол Пашинян мав рацію. Я помилився. У ситуації, що виникла, є кілька рішень, але на жодне з них я не піду. Це не для мене. Я залишаю посаду керівника країни, посаду прем'єр-міністра Вірменії. Вуличний рух був проти мого прем'єрства. Я виконую вашу вимогу.

 

Миру, гармонії і логіки нашій країні. Дякую», – гйдеться в заяві, яку цитує вірменський інформаційний портал News.am.

 

                                                    Нікол Пашинян

 

Водночас затриманий напередодні лідер протестного руху Пашинян в понеділок був відпущений на волю й долучився до протестувальників. Це сталося після того, як перший віце-прем'єр Вірменії Карен Карапетян звернувся до генпрокурора з проханням відкликати клопотання про позбавлення недоторканності трьох затриманих депутатів парламенту, а пізніше особисто зустрівся з Пашиняном.

23.04.2018