КВУ: Недільні вибори до громад були найбруднішими за весь час.

 

Комітет виборців України оцінює вибори до об'єднаних територіальних громад 29 квітня як найбрудніші за роки децентралізації.

 

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

 

"Вибори 29 квітня 2018 р. стали найбільш брудною кампанію за всю історію проведення виборів до ОТГ, починаючи із жовтня 2015 р. Політичні партії і кандидати встановили "рекорд" як за кількістю, так і за масштабами підкупу виборців", – прокоментував Кошель.

 

З його слів, до спостерігачів КВУ надійшла інформація про 25 фактів підкупу (хоча реальна цифра запевне є значно більшою). За фактом правоохоронці відкрили кримінальні провадження у п’яти областях, при цім у сам день голосування вдалося спіймати на гарячому трьох "покупців" голосів.

 

"Абсолютні рекордсмени по купівлі голосів – політичні партії «Батьківщина», Аграрна партія і Наш край. Кілька фактів підкупу – у Радикальної партії. По одному – в БПП і «Самопомочі»", – додав Кошель.

 

Зі слів голови КВУ, на фото- та відеотехніку вдалося зафіксувати "сітки, схеми і конкретні факти" купівлі голосів, що дає підстави прогнозувати щонайменше 10 результативних кримінальних справ. "Втім, за підсумками парламентських виборів-2014 і місцевих-2015 в Україні не було жодного прецеденту, коли б купівля голосів призвела до реального тюремного строку. Саме безкарність дозволила політикам перетворити вибори на супермаркет із продажу голосів", – прокоментував Олексій Кошель.

 

Іще однією великою проблемою став "повний безлад в роботі низки виборчих комісій": відкриття дільниць із запізненням, перешкоджання роботі спостерігачів, порушення таємниці голосування, конфліктні ситуації "і навіть абсурдні рішення".

 

КВУ також зафіксував на виборах використання адмінресурсу. "Окремі держчиновники не полишають спроби втручатися у виборчий процес", – зазначили в комітеті .

 

Комітет виборців України застерігає, що порушення, виявлені під час виборів 29 квітня, можуть повторитися і на майбутніх виборах до Верховної Ради, відтак закликає провести виборчу реформу. "Головним запобіжником виборчим злочинам мала б стати повноцінна виборча реформа із ліквідацією мажоритарної складової та повною забороною політичної реклами. Саме тому прийняття виборчої реформи в найближчі 6 місяців (за рік до парламентських виборів) має стати ключовою вимогою до ВР", – зазначив Олексій Кошель.

 

30.04.2018