КС визнав неконституційним Януковичевий закон про референдум.

 

Конституційний суд України визнав неконституційним Закон України "Про всеукраїнський референдум" від 6 листопада 2012 року.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Суддя КС Василь Лемак на своїй сторінці у Facebook написав: "Конституційний Суд України прийняв рішення, автором якого я був і щодо якого глибоко переконаний в його важливості для України. Задоволений тим, що рішення ухвалено одноголосно всіма присутніми суддями, і, напевно, ще більше – від того, що Конституційний суд відчув себе Судом! Спасибі колегам-суддям за довіру".

 

У порядку денному пленарного засідання палати Конституційного Суду України на 26 квітня передбачалося продовження розгляду справи за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) закону "Про всеукраїнський референдум". Питання розглядали в закритій частині пленарного засідання.

 

Як повідомило інтернет-видання "Українська правда", покликаючись на свої джерела, закон визнали неконституційним як через порушення процедури його розгляду і ухвалення, так і з огляду на його зміст.

 

Зі слів співрозмовника "УП", Верховна Рада "вийшла за межі своїх конституційних повноважень, що не узгоджується з принципом верховенства права, зокрема положенням про те, що вищу юридичну силу має Конституція, а закони та інші нормативно-правові акти приймають на її основі і вони повинні відповідати їй".

 

Співрозмовник видання додав, що таким чином КС "не дав можливості державі узурпувати владу під прикриттям" народного волевиявлення "в обхід Конституції".

 

"Демократія як феномен залежить від культури суспільства і сприйняття ним її цінностей, – прокоментував також суддя Василь Лемак. – Однак як конституційний принцип вона залежить від механізмів її захисту. Парадоксально, але значна кількість демократій була зруйнована посяганням на Конституцію через маніпуляції референдумом. Особливо це стосується Східної Європи... Це класика, як народний суверенітет протиставляється верховенству права. Так от, демократія передбачає одне і друге!" – написав Лемак.

 

57 народних депутатів наприкінці 2014 року звернулися до КС з клопотанням розглянути питання щодо відповідності Конституції України (конституційності) як окремих положень, так і в цілому Закону України "Про всеукраїнський референдум" від 6 листопада 2012 (№5475-VI).

 

На думку парламентаріїв, Верховна Рада під час ухвалення закону перевищила свої повноваження, оскільки "звичайним законом" встановила як новий порядок зміни Конституції України (відрізняється від закріпленого в Основному законі держави), так і безпосередньо саму процедуру його прийняття ("порядок прийняття нової Конституції України"), яка не передбачена в чинному Основному законі. Нардепи вважали, що Верховна Рада, ухвалюючи закон в цілому, порушила встановлену Конституцією України процедуру розгляду і прийняття законів.

 

27.04.2018