Відбулася зустріч лідерів двох Корей.

Це перший саміт КНДР і Південної Кореї упродовж останніх 11 років.

 

 

Кім Чен Ин став першим північнокорейським лідером, котрий перейшов через військово-демаркаційну лінію та ступив на територію Південної Кореї в прикордонному пункті Пханмунджом з моменту перемир'я в Корейській війні, укладеного 1953 року. Він назвав зустріч зі своїм південним колегою Муном Чже Іном «початком нової історичної епохи світу».

 

Перед початком саміту лідери двох Корей обмінялися тривалим рукостисканням. У цей момент кожен перебував на своєму боці кордону. Потім між ними відбувся короткий діалог, після якого Мун Чже Ін зробив на запрошення Кім Чен Ина крок на північнокорейський бік кордону. Про це повідомила південнокорейська інформаційна аґенція Yonhap News.

 

Після цього лідери КНДР і Південної Кореї, тримаючись за руки, перейшли до Південної Кореї і в супроводі почесної варти вирушили до Будинку миру в демілітаризованій зоні, де й пройшов історичний саміт.

 

Зустріч Кім Чен Ина і Мун Чже Іна стала кульмінацією процесу поступового потеплішання відносин між Сеулом і Пхеньяном, який розпочався кілька місяців тому. Головними на порядку нинішнього саміту є питання перетворення Корейського півострова в без'ядерну зону і підписання нової мирної угоди між двома корейськими державами. Кім Чен Ин останнім часом багато говорить про денуклеаризацію своєї країни. Однак багато аналітиків, як і раніше, скептично оцінюють щирість недавніх заяв Півночі про відмову від ядерної зброї.

 

Мун Чже Ін все ж сподівається, що успіх міжкорейського саміту закладе основу для продуктивної зустрічі Кім Чен Ина і американського президента Дональда Трампа, орієнтовно наміченої на кінець травня – початок червня.

 

Пхеньян минулого тижня оголосив про припинення ядерних випробувань і запусків міжконтинентальних балістичних ракет, а також закриття ядерного полігону на півночі країни. Кім Чен Ин сказав, що в КНДР більше немає необхідності в проведенні таких випробувань, оскільки країна завершила створення ядерної зброї.

27.04.2018