Конфайнмент над ЧАЕС уведуть в експлуатацію до кінця року.

 

Введення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента над Чорнобильською атомною електростанцією заплановане на грудень 2018 року.

 

Про це повідомив Президент України Петро Порошенко під час візиту на Чорнобильську АЕС.

 

 

"Цього року завершиться один із важливих етапів перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. На грудень заплановано уведення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента, встановленого, чи, як кажуть, «насунутого» раніше. Завершують роботи з монтажу обладнання та систем, проводять пусконалагоджувальні роботи систем і елементів", – поінформував Порошенко.

 

При цім він зазначив, що не прискорює запуску, бо "якість і безпека для нас є найважливішими критеріями, яким він має відповідати", цитує прес-служба АП.

 

Голова держави поінформував, що цього року також мають запустити в промислову експлуатацію комплекс поводження з твердими радіоактивними відходами і завод із переробки рідких радіоактивних відходів.

 

Президент також повідомив, що наприкінці цього року планують розпочати "гарячі" випробування на новому сховищі відпрацьованого ядерного палива.

 

"Щойно проекзаменував стан готовності. Мені доповіли, що на сьогоднішній день це 98%. І лише принципова позиція експлуатантів, за твердими директивами уряду, забезпечує гарантовану якість і безпеку функціонування цього надважливого підприємства у майбутньому", – сказав Порошенко.

 

26.04.2018