МЗС України просить міжнародний суд напоумити Росію.

 

Міністерство закордонних справ України звернулося до Міжнародного суду ООН стосовно тлумачення наказу суду про застосування тимчасових заходів проти Російської Федерації у рамках позову щодо порушення росіянами Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. У своєму торішньому рішенні суд, зокрема, змусив Росію відновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

 

Про це йдеться у заяві МЗС.

 

"Минув рік, та, незважаючи на чіткий припис наказу, Російська Федерація продовжує здійснювати заборону та перешкоджати діяльності Меджлісу", – констатували в зовнішньополітичному відомстві.

 

"Вже зрозуміло, що Росія не збирається скасовувати дію дискримінаційної заборони діяльності Меджлісу, як прямо передбачено наказом МС ООН. Україна принципово не погоджується з такою позицією; текст наказу є абсолютно чітким, зрозумілим та вимагає негайного скасування заборони. У зв’язку з цим Україна звертається до Міжнародного суду ООН виконати свої судові повноваження та підтвердити, що Росія зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до наказу Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року щодо застосування тимчасових заходів", – наголосили в МЗС.

 

Відомство Павла Клімкіна нагадує про те, що в 2017 році Україна в Міжнародному суді ООН ініціювала "безпрецедентну справу" проти Російської Федерації "з метою її притягнення до відповідальності за фінансування та підтримку актів тероризму в Україні, а також участь в здійсненні актів расової дискримінації в рамках здійснення актів агресії проти України".

 

Рік тому, 19 квітня 2017-го, МС ООН ухвалив рішення застосувати тимчасові запобіжні заходи проти Російської Федерації на вимогу України, зокрема зобов'язавши росіян "утриматись від вжиття чи підтримання обмежень відносно можливості кримських татар зберегти власні представницькі інституції, включаючи Меджліс". Окрім цього, наказ МС зобов’язав Росію "забезпечити доступ до отримання освіти українською мовою".

 

"Україна вкотре висловлює глибоке занепокоєння підходами Росії до тлумачення положень рішення суду щодо застосування тимчасових заходів... Звертаємось до міжнародного суспільства із закликом наполягати на тому, щоб Російська Федерація дотримувалась норм міжнародного права, включаючи виконання обов’язкових наказів Міжнародного суду ООН", – резюмували в МЗС.

 

24.04.2018