G7 закликала створити Антикорупційний суд згідно з візією Венеційської комісії.

 

"Велика сімка" закликала створити в Україні Антикорупційний суд згідно з міжнародними рекомендаціями – а саме, згідно з висновком Венеційської комісії.

 

Про це йдеться у підсумковому комюніке G7, оприлюдненому за підсумками саміту в Торонто.

 

"Ми підтверджуємо нашу підтримку реформ в Україні та вітаємо кроки, здійснені станом на сьогодні, особливо в сферах децентралізації та економічного зростання. Ми закликаємо уряд України чітко продовжувати просування шляхом реформ, що є вимогою народу. Зокрема, йдеться про створення антикорупційного суду згідно з рекомендаціями Венеційської комісії, а також прогрес у виборчій реформі та схвалення законодавства щодо національної безпеки", – йдеться у заяві.

 

Міністри "Великої сімки" висловили "повну довіру" до групи послів країн G7 в Україні та схвалили роль цієї групи "в моніторингу та підтримці здійснення реформ".

 

Учасники саміту також наголосили, що санкції проти Росії зберігатимуться, а можливо, й посилюватимуться, якщо вона порушуватиме територіальну цілісність України.

 

"Ми підтверджуємо незмінну підтримку України в її суверенітеті, незалежності та територіальній цілісності згідно з її міжнародно визнаними кордонами. Ми не визнаємо порушення Росією суверенітету та територіальної цілісності. Ми засуджуємо погіршення становища з правами людини на [Кримському] півострові, а також порушення й переслідування, застосовані проти населення Росією в Криму. Ми цілковито підтримуємо спроби, вжиті у рамках "нормандського формату" та ОБСЄ, для вирішення конфлікту у Східній Україні. Ми певні, що єдиного належного вирішення конфлікту можна досягнути лише через повну імплементацію "мінських угод". Покладаючи на Росію відповідальність за конфлікт, ми закликаємо РФ залагодити становище з безпекою на Донбасі негайно. Ми нагадуємо, що тривалість економічних санкцій, зумовлених подіями на Донбасі, чітко й невідворотно пов'язана з втіленням "мінських угод". Ці санкції можуть бути відкликані лише тоді, коли Росія направду виконає свої зобов'язання, водночас ми готові вдатися до додаткових обмежувальних заходів, якщо до цього спонукатимуть дії Росії", – йдеться у комюніке.

 

24.04.2018