Порошенко порівняв твердження РФ про "канонічні території" із територіальними претензіями.

 

Президент України Петро Порошенко порівняв заяви світських та церковних правителів Росії про те, начебто Україна є канонічною територією для Російської православної церкви, із територіальними претензіями.

 

Таку заяву він зробив у понеділок увечері під час телешоу на телеканалі ICTV.

 

"Помісна автокефальна Українська православна Церква є ключовим елементом нашої державності і нашої незалежності. Бо армія – боронить українську землю. Мова – боронить українське серце. Церква – боронить українську душу. Це є три складових елементи, яких ми не повинні нікому ніколи віддавати", – заявив голова держави, згідно з повідомленням Адміністрації Президента.

 

"Чи має право держава втручатись в церковні права? Категорично не має права держава втручатися в церковні справи, тим більше якщо це держава іноземна", – наголосив Петро Порошенко.

 

Президент обурився: "На сьогоднішній день ми бачимо жахливу ситуацію, коли Україна оголошена канонічною територією Російської федерації. Що це, як не територіальні претензії?".

 

"Я, як і більшість українців, маю тверде переконання – канонічною територією України є Україна. І немає ніяких інших варіантів", – підкреслив Президент.

 

Петро Порошенко наголосив, що обирати свого патріарха є справою самих українців. "Держава не буде визначати, хто буде патріархом нової Церкви, бо це не державна справа. Не буде ніякого «указуючого перста» – підтриймате цього, або не підтримайте цього", – запевнив голова держави.

 

"Ми не сприймаємо, щоб затверджували українського керівника Церкви – церковного ієрарха – в Москві. Це також є чіткою домовленістю зі Вселенським патріархом, що патріарх Української Церкви буде обиратися в Україні", – підкреслив Президент.

 

Він зазначив, що "функцію і роль Матері-Церкви буде виконувати Константинопольський патріархат", наголосивши, що це дуже важливо з точки зору історичної справедливості. "Ми просто повертаємось до історичної справедливості", – cказав Порошенко.

 

"Тоді – я хочу наголосити – ще не було ніякої Російської православної церкви. Якщо Константинопольська Церква є Матір'ю-Церквою для України, то Українська Церква є Матір'ю-Церквою для Росії. Бо звідси пішла вона, а не навпаки. І не може матір просити незалежності від доньки", – здивувався голова держави.

 

Президент, поза тим, зауважив, що важливо "не занурюватися в церковні дискусії". "За історичною, духовною та державною справедливістю Україна виборола і заслужила право мати Українську помісну Церкву", – підкреслив він.

 

Петро Порошенко також додав: наразі рішення щодо автокефалії не прийнято. "Так, ми зробили все, що від нас залежить, але треба зробити навіть більше. Бо це не церковне питання. Це не просто державне питання. Це історична подія, коли в Україну за багато сотень років повернеться власна Церква", – сказав Президент.

 

При цім Президент запевнив, що навіть після проголошення помісної Церкви на території України зможе вільно діяти Московський патріархат. "Якщо хтось хоче відвідувати церкву, центр якої є за межами нашої держави в Росії, це їхнє право. І ніхто не має права указуючим перстом забороняти відвідувати", – додав Петро Порошенко.

 

24.04.2018