СБУ: "Мотор Січ" хотіли зруйнувати за допомогою іноземців.

 

Служба безпеки України повідомила про те, що обшуки на заводі "Мотор Січ" були зумовлені спробами зруйнувати стратеґічне підприємство за допомогою іноземців.

 

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті СБУ.

 

"За наявними у СБ України даними, представники іноземної компанії розбудовують сучасний завод із виробництва авіадвигунів, на який планують перенести українське виробництво та передати технології. Для реалізації цих намірів, всупереч українському законодавству, іноземцями здійснено опосередковану концентрацію контрольного пакета акцій «Мотор Січ», який наразі оформлено на шість офшорних компаній та фізичну особу", – поінформували в спецслужбі.

 

Так, СБУ у взаємодії з Держфінмоніторингом встановила, що продаж контрольного пакету акцій стратегічного об’єкта ПАТ "Мотор Січ" здійснювався на адресу фізичних осіб та компаній нерезидентів в частках, менших аніж 10%, "у зв’язку з чим існують підозри про намагання зацікавлених осіб приховати власників істотної участі та реальних бенефіціарних власників покупців акцій".

 

"Наразі представники компанії-нерезидента мають намір протиправно сконцентрувати придбаний пакет акцій, що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління товариства, та отримати повний контроль над його діяльністю у сфері військових оборонних замовлень, що підтверджують матеріали справи", – пояснили у спецслужбі.

 

У рамках цього кримінального провадження у 2017 році наклали арешт на пакет акцій ПАТ "Мотор Січ" у 56%.

 

Обшуки ж проводили в адміністративних приміщеннях заводоуправління, відділі цінних паперів ПАТ "Мотор Січ" та за місцями проживання окремих фізичних осіб.

 

Цікаво, що кримінальне провадження відкрито за статтею "диверсія" – ч. 1 ст. 14 та ст. 113.

 

СБУ не уточнює, про яких саме іноземців йдеться.

 

24.04.2018