Акції протесту у Вірменії стають чимраз масовішими.

Протестувальники висловлюють невдоволення призначенням на посаду прем'єр-міністра Сержа Саргсяна.

 

 

У вівторок, 17 квітня, колишній президент Вірменії Серж Саргсян став прем'єр-міністром країни. За його кандидатуру проголосували 77 депутатів, проти – лише 17. Того ж дня президент Вірменії Армен Саркисян підписав указ про призначення Саргсяна на цю посаду.

 

Тим часом у Єревані з 13 квітня тривають акції протесту проти цього призначення. Мітингувальники захопили найбільшу площу столиці – площу Республіки, на якій розташована будівля уряду. Загалом у вівторок в акціях протесту у вірменській столиці взяли участь близько п’ятдесяти тисяч осіб.  

 

Активісти знову блокували вулиці, мости і кілька будівель державних органів, зокрема будівлі МЗС і Генеральної прокуратури. Керівник протестного руху, глава парламентського опозиційного блоку Нікол Пашинян заявив про намір паралізувати всю систему держуправління Вірменії. «Всі наші кроки укладаються в процес мирних дій, в процес акцій громадянської непокори», – процитував його слова інформаційний портал  News.am. Поліціянти застосували до протестувальників спецзасоби. Кілька десятків учасників акції затримано.

 

Нагадаємо, що Серж Саргсян був президентом Вірменії два терміни поспіль з 2008-го до 2018 року, до цього він обіймав посаду прем'єр-міністра. У 2015 році країна перейшла до парламентської форми правління: президенту залишили представницькі функції, а найширшими повноваженнями наділили прем'єр-міністра.

17.04.2018