На Кубі завершилася ера правління Кастро.

Новим керівником острівної держави став Міґель Діас-Канель, котрий раніше обіймав посаду віце-президента країни.

 

 

За висунення 57-річного функціонера Компартії Куби Міґеля Маріо Діас-Канеля Бермудеса (Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez) новим головою Державної ради країни в середу, 18 квітня, проголосували одностайно всі члени Національної асамблеї. Про це повідомило видання The Washington Post.

 

Оскільки він був єдиним претендентом на зазначену посаду, то голосування не принесло жодних несподіванок. Тож у четвер, 19 квітня, кубинський парламент оголосив про обрання на посаду керівника Держради Міґеля Діас-Канеля. Пізніше він склав президентську присягу. На цій посаді він змінив 86-річного Рауля Кастро, котрий очолював країну з 2008 року.

 

Водночас Кастро залишиться головою Комуністичної партії, яка визначається конституцією Куби як «найвища керівна сила суспільства і держави». Таким чином він поки що залишиться фактично найвпливовішою людиною на Кубі.

 

Водночас відхід Кастро від президентства є надзвичайно символічним моментом для країни, яка перебувала під абсолютною владою однієї родини з часу перемоги революції 1959 року. Перші майже півстоліття Кубою авторитарно правив легендарний лідер революції Фідель Кастро, а протягом останнього десятиліття – його молодший брат Рауль.

19.04.2018