Московський патріархат заявив, що декларації про автокефальну Церкву – "шум".

 

Українська православна Церква Московського патріархату скептично оцінює ідею спільного звернення президента України, Верховної Ради та церковних ієрархів до Вселенського Патріархату із закликом видати томос на створення в Україні автокефальної помісної Церкви, вважаючи, що ця спроба не буде успішною.

 

Про це йдеться у коментарі заступника голови відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП Миколая Данилевича, поширеному на офіційному сайті патріархії.

 

"Буде багато шуму в ЗМІ, і на тому все закінчиться", – заявив Данилевич, додавши, що подібним був і результат багато разів до цього.

 

"Чому? Тому що будують на тому фундаменті, на якому в принципі будувати неможливо. Починати треба з УПЦ (мається на увазі МП, – Z), а не з її сепаратних частин. Піджак до ґудзика не пришивають, а навпаки, ґудзик до піджака", – зазначив представник прес-служби Московського патріархату.

 

"Наша Українська православна Церква з самого початку церковного розділення виступає за подолання розділення і за єдину Церкву. Ми не проти, ми за. Але на канонічних засадах", – ствердив Данилевич.

 

Протоієрей підозрює, що ініціатива Порошенка зумовлена політичними арґументами. "Владі, яка, можливо, хоче цю тему використати, щоб залишитися на другий термін, хотілося б нагадати наступне: ще ніхто в нашій країні на церковній темі не зміг цього зробити. Провали на цій темі були, а виграшів щось я не пам’ятаю", – зауважив представник УПЦ МП.

 

18.04.2018