У Саудівській Аравії відкривається перший кінотеатр.

Це відбувається вперше за 35 років.

 

 

У середу, 18 квітня, в столиці Саудівської Аравії місті  Ер-Ріяді запрацює перший публічний кінотеатр. Він належатиме до американської мережі кінотеатрів AMC (American Multi-Cinema). Про це повідомив телеканал CNN.

 

Згідно з попередньою інформацією, прем’єрним показом у нововідкритому закладі стане один з голлівудських блокбастерів. Однак для пересічних аравійців кінотеатр певний час ще залишатиметься закритим. Перший і низку наступних показів у квітні зможуть відвідати тільки володарі спеціальних запрошень. Про це повідомляє керівництво AMC. Який саме фільм демонструватиметься на відкритті кінотеатру, а також хто з гостей запрошений на перегляд, поки що не повідомляється. За неофіційними даними, в Ер-Ріяді покажуть фільм «Чорна пантера» (Black Panther) режисера Раяна Куґлера (Ryan Coogler).

 

Кінотеатри в королівстві Саудівська Аравія закрилися ще на початку 1980-х. Причиною для цього стало ультраконсервативне тлумачення деяких релігійних норм, згідно з яким під заборону потрапляли розважальні заходи, зокрема концерти і перегляди фільмів. Рішення про відкриття кінотеатру – один із заходів щодо лібералізації країни.

 

Нагадаємо, минулого року в Саудівській Аравії жінкам вперше дозволили відвідувати футбольні матчі та водити автомобілі. Також у країні почали проводити концерти і ярмарки. Головним ініціатором змін називають кронпринца Мухаммеда бен Сальмана, котрий також займає пост міністра оборони країни. Саме його вважають реальним правителем Саудівської Аравії.

18.04.2018