Трохи на Захід

Джон Рональд Руел Толкін для свого сина розповідав казки, які потім стали легендою. Крім того, людство взнало, що на заході є Шир і там добре, а на сході є Мордор і там також відносно добре, але недовго

 

Миротворець тижня

 

 

Президент України майже так само кучерявий, як головний персонаж казки англомовного письменника, і говорить майже як прототип, що бігав босий снігами – але каже він не про перстень на шиї, а за більш вагомі речі. «Півтора-два роки тому всі слухати не хотіли про миротворців. По-перше – вони казали, що це дуже дорого, це декілька мільярдів доларів; по-друге – ніхто не поїде в Україну для того, щоб допомогти Україні встановити мир як ключовий елемент Мінських домовленостей і повернути захоплені росіянами землі під український суверенітет», – повідомив Петро Порошенко про можливість прибуття в Україну миротворців. Згідно з інформацією Порошенка, вже сорок країн мають намір допомагати нам у вирішенні проблем на сході. Якщо вірити засобам масової інформації, то найбільше «блакитних шоломів» носять хлопці з Бангладешу, Пакистану та подібних екзотичних країн. Висновки з такого можна робити найказковіші – і хай би Петро Олексійович скільки завгодно спілкувався з європейськими очільниками, на Донбасі чекати німецьких чи французьких миротворців даремно.

 

Дворічник тижня

 

Коли Володимир Гройсман змінив на посаді Арсенія Яценюка, було мало надії, що цей поважний чоловік з малої батьківщини президента прийшов прем’єрствувати ненадовго. Аргументами було насамперед те, що колишній мер Вінниці проявив себе дуже активно в рідному місті. Про проблеми з освітою і недоліки виховання не говорилося. За час роботи в Кабінеті Міністрів Володимир Борисович підтвердив не лише свій статус «міцного господарника», а й зумів набрати політичної ваги, і злі язики навіть кажуть, що навчився бути самостійним від гаранта Конституції. Про казуїстику недоброзичливців чинного прем’єра можна було б і не розповсюджуватися, але ті самі язики плещуть і про приязні стосунки Гройсмана з силовим блоком уряду, особливо з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. А це напередодні року виборів є дуже важливим фактором.

 

 

 

Вибори тижня

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій має достоту важку роботу. Перманентно кликати до залу людей, які в носі бачили кнопки для натискання, і дивитися на спину якогось переможця в лотереї, що розповідає про любов до посполитих – ворогу не побажаєш. Тепер спікер ще більше ускладнив собі життя, бо хоче зробити щось відносно путнє з Центральною виборчою комісією і законом про вибори. У парламенті стосовно таких рухів реагують мляво, але Андрій Володимирович не здається: його заклики «колеги, поверніться, давайте працювати» можуть видатися смішними, але чоловік чогось прагне. Може, і доб’ється.

 

 

 

 

Заспокійливе тижня

 

 

Вибори – процес завжди цікавий, а в Україні особливо. Найкращим індикатором того, що вони почалися, є рухи в часі й просторі Юлії Тимошенко. Про те, що власноруч буде наповнювати власний акант у соціальній мережі, лідер «Батьківщини» заявила; про те, що імпічмент президента є «виключно грою політиків», повідомила; імідж змінила. Крім того, політик тішиться, що нещодавно їй дали перше місце в президентському рейтингу, а тепер назвали ще й найбільшим популістом у країні. Популістів співвітчизники люблять, коса-колосок чи волосся до самого туди має своїх симпатиків, а про імпічмент варто було б задуматися всім, хто не планує за рік покидати країну.

 

16.04.2018