Цьогоріч у Львові планують відреставрувати 50 старих брам та дверей.

 

ЛКП «Архітектурно-археологічна служба», що діє при управлінні охорони історичного середовища, відповідно до рішення виконавчого комітету Львівської міськради, продовжує програму співфінансування реставрації історичних дверей і брам, започатковану в рамках українсько-німецького проекту Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» (GIZ).

 

Відтак у Львові мають намір цьогоріч відреставрувати 50 об’єктів, інформує прес-служба ЛМР.

 

Станом на сьогодні від мешканців надійшло 29 заявок. Усіх, хто бажає долучитися до цієї програми, просять подавати заявки за адресою: вул. Валова, 20, каб. 12.

 

ЛКП «Архітектурно-археологічна служба», що діє при управлінні охорони історичного середовища з 2018 року, взяло на себе обов’язки українсько-німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» (GIZ), який діяв у Львові з 2009 року у співпраці з Львівською міською радою.

 

Перша програма співфінансування, яку проводитимуть цього року, – це співфінансування реставрації вхідних дверей і брам. Це можуть бути і металеві, і дерев’яні брами та двері. Ареал відповідних дій – історична частина міста. Але, на відміну від спільної програми з німецьким товариством, площа ареалу трохи розширилася.

 

"Цього року вирішили набрати лише 50 заявок, щоби встигнути до кінця року їх реалізувати. Обмежень у термінах, доки мешканці можуть звертатися, немає», – розповіла Тетяна Балукова, директорка ЛКП «Архітектурно-археологічна служба».

 

70% вартості робіт з реставрації оплачують з міського бюджету, а 30% мають оплатити мешканці.

 

«Якщо мешканці погоджуються на співфінансування, ми запрошуємо щонайменше двох майстрів, які розробляють кошторис, і тоді вибираємо економічно вигіднішу пропозицію. До реставрації залучатимемо тих майстрів, які пройшли навчання в рамках програми GIZ. Залежно від розміру брами, якщо вона велика і дуже понищена, реставрація може тривати до 3 місяців. Якщо це вузькі двері, такі як у більшості будинків на пл. Ринок, то їхня реставрація займає до 1,5 місяця», – пояснила Тетяна Балукова.

 

Протягом 2009-2017 р. у Львові діяв проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» (GIZ). У рамках цього проекту у співфінансуванні німецького товариства та мешканців було відреставровано 148 історичних брам.

 

13.04.2018