"Газпром" декларує намір зберегти частинку транзиту при українських поступках.

 

Російська компанія "Газпром" може зберегти транзит газу через Україну в незначних обсягах (10-15 млрд. кубометрів щорічно) за умови, що українська сторона доведе Москві економічну доцільність нового контракту.

 

Про це заявив голова російського концерну Алєксєй Міллєр, передає аґенція "РІА Новості".

 

"Ми ніколи не ставили питання про відмову від українського транзиту. Але російська ресурсна база зміщується на північ, і в центральному газотранспортному коридорі просто не буде ресурсів на рівні колишніх обсягів", – сказав голова "Газпрому".

 

"Певний транзит цілком може зберегтися, в обсязі 10-15 мільярдів кубометрів на рік (11-16% від торішнього транзиту, – Z), але українська сторона мусить обґрунтувати економічну доцільність нового контракту на транзит", – зазначив Міллєр.

 

Раніше Алєксєй Міллєр заявив, що після запуску газопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік" транзит російського газу територією України впаде вдесятеро.

 

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв у свіжому інтерв'ю заявив, що припинення транзиту російського газу через Україну завдасть шкоди економіці приблизно на 3,5 мільярда доларів.

 

Нагадаємо, російський "Газпром" задекларував намір розірвати транзитний контракт із "Нафтогазом" разом із базовою угодою на постачання газу від 2009 року після того, як отримав рішення Стокгольмського арбітражу.

 

Згідно з вердиктом арбітрів, "Газпром" мав би сплатити "Нафтогазу" $4,6 млрд через недоотриману вигоду від транзиту газу в минулі роки, а загалом "чистий" виграш НАКу за підсумками позовів до Стокгольма сягнув $2,6 млрд.

 

11.04.2018