Порошенко з Меркель домовилися "якось шукати" вихід із війни.

 

Президент Петро Порошенко висловив сподівання, що світова спільнота підтримає позицію України, Німеччини, Франції та Сполучених Штатів Америки у рішенні щодо запровадження миротворчої місії під егідою ООН на окупованій частині Донбасу і переконає Росію на введення "блакитних шоломів".

 

Про це Порошенко заявив під час спілкування з представниками медій по завершенні двосторонньої зустрічі із федеральним канцлером Німеччини Анґелою Меркель, повідомила прес-служба АП.

 

"Ми не маємо спільного центру координації і контролю російських представників на окупованій території, які б могли ефективно забезпечувати режим припинення вогню. Ми не маємо, поки що, прогресу на переговорах по Мінському процесу. І ми сподіваємося, що будуть підтримані пропозиції, які спільно висувають Франція, Німеччина, Україна, Сполучені Штати щодо проекту рішення Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй щодо запровадження миротворчої місії, яка буде не ескортом для спостерігачів ОБСЄ, а буде повноцінною, повномасштабною, яка зможе роззброювати незаконні збройні формування, захистити людей, які живуть на окупованих територіях, і наблизити безпекові кондиції для початку політичного процесу місцевих виборів", – заявив Петро Порошенко.

 

Президент висловив жаль, що Росія наразі не висловила підтримки цим пропозиціям. "На жаль, ми поки що позиції Росії не маємо, позиції підтримки. Але ми не втрачаємо надії на те, що наша наполеглива робота має привести до позитивного результату", – сказав голова держави.

 

Зі слів Порошенка, співрозмовники приділили ситуації на Донбасі багато уваги. "Я поінформував пані канцлера про те, що не дотримуються перемир’я, навіть незважаючи на те, що ми мали спільну заяву учасників "нормандського формату" – президента Макрона, канцлера Меркель, президента Порошенка і президента Путіна. В десять разів більше контрольовані Росією бойовики і російські солдати порушують перемир’я і лише дванадцять разів українські воїни відкривали вогонь у відповідь для того, щоб захистити себе", – наголосив він.

 

Канцлер Німеччини підтвердила, що під час зустрічі з Президентом України докладно обговорювали питання миротворчої місії під егідою ООН. Вона також констатувала відсутність прогресу у виконанні "мінських домовленостей". "Немає насправді тиші, перемир’я", – зазначила Меркель.

 

Вона розповіла про вчорашню телефонну бесіду з президентом РФ та висловила тверде переконання у необхідності продовження діалогу, попри його складність. "Незважаючи на те, що це було важко, але нам треба не припиняти, тому що йдеться про людей, про солдатів, які втрачають своє життя, і також про українців, які живуть на тих (окупованих) територіях", – сказала Ангела Меркель.

 

Вона запевнила, що країни-партнери України із "нормандського формату" й надалі продовжать підтримку нашої держави задля встановлення миру. "У нас була дуже інтенсивна дискусія. Ми продовжимо це, ми залишаємося в щільному контакті, і Німеччина та Франція будуть і надалі спільно з Україною і Росією якось шукати найкращий для людей вихід з цієї важкої ситуації", – сказала канцлер.

 

Ангела Меркель також висловилася за продовження обміну полоненими та дотримання перемир’я, оскільки, на її переконання, це сприятиме прогресу у виконанні "мінських домовленостей" на шляху до миру в Україні.

 

10.04.2018