Портрет цариці Хатшепсут

 

Фрагмент єгипетського рельєфу виявився частиною портрету славетної цариці Хатшепсут. Десятки років уламок пролежав непоміченим в одній із британських колекцій, аж поки його зовсім випадково не ідентифікували єгиптологи. Ймовірно, рельєф первинно походить із гробниці Хатшепсут, що біля Луксора, а до Британії потрапив в ХІХ столітті.



 Уламок рельєфу з портретом Хатшепсут (зображення: The Egypt Centre, Swansea University).

 

Цариця Хатшепсут правила Єгиптом понад 20 років і належить до тих небагатьох жінок, які були фараонами. У час свого царювання (1479–1458 роки до Різдва Христового) вона зводила численні монументи, а також свою гробницю в некрополі Дейр ель-Бахрі, що біля Луксора.

 

Хатшепсут померла у віці приблизно в 35-40 років – з невідомих причин. Науковці припускають, що вона хворіла на рак – ймовірно, через канцерогенні лосьйони.

 

Нещодавно у зовсім несподіваному місці науковці натрапили на фрагмент рельєфного портрету цариці – в колекції Університету Свонсі (Велс, Велика Британія). Аби показати студентам, як потрібно поводитися з єгипетськими артефактами, єгиптолог Кеннет Гріффін (Kenneth Griffin) замовив уламки з колекції, зокрема й один фрагмент рельєфу, який зберігався там десятиліттями і мав невідоме походження та незрозумілий зміст.

 

Фрагмент зображає прикрашену діадемою голову особи, що на чолі має символ царської влади – кобру. Над головою збереглися рештки ієрогліфів та віяла. Проте обличчя – відламане, через що дотепер залишалося нез’ясованим, хто зображений на рельєфі.

 

Коли Гріффін ближче придивився до фрагменту, йому кинулася в очі виняткова подібність іконографії рельєфу та зображень у гробниці. Передусім волосся, фасон діадеми та малюнок віяла у гробниці були типовими елементами зображення цариці Хатшепсут, пояснив єгиптолог.

 

Видавало таємницю й те, що хоча ієрогліфи не відтворюють імені зображеної особи, однак містять жіночі займенники, каже Гріффін. Разом з царською коброю та віялом, на думку вченого, це становить очевидний доказ того, що на фрагменті зображена жінка-правитель – цариця Хатшепсут.

 

Проте як цей портрет потрапив до Велсу? Гріффін припускає, що наприкінці ХІХ століття рельєф відламали від стіни в гробниці й привезли до Європи. Тут його купив колекціонер сер Генрі Веллком і долучив до свого зібрання, частини якого потім потрапили до Університету Свонсі.

 

Чи насправді портрет Хатшепсут походить із Дейр ель-Бахрі, потрібно ще з’ясувати. Але якщо це підтвердиться, то можна буде ідентифікувати навіть точне місце на стіні, яке колись він прикрашав. Заново відкрита голова Хатшепсут перебуває поки що в Єгипетському центрі Університету Свонсі.

 


Portrait der Pharaonin Hatschepsut entdeckt

Swansea University, 26/03/2018

Зреферувала С. К.

 

03.04.2018