Масивний гранітний саркофаг знайшли в Єгипті

 

Масивний чорний гранітний саркофаг разом зі скульптурою чоловіка, який може бути похований всередині, виявили в Александрії (Єгипет).

 

Руїни римського амфітеатру в Александрії (Єгипет).

 

Гранітний саркофаг подає великі надії: він має майже 2,7 метра в довжину, 1,5 м в ширину і 1,8 м у висоту, і може стати найбільшим із подібних об’єктів, відкритих в Александрії, — каже Мустафа Вазірі, генеральний секретар Верховної ради старожитностей Єгипту.

 

Саркофаг покритий товстим шаром смоли, це вказує на те, що його не відкривали з часів поховання. Як наслідок, людина всередині, а також речі, які їй належали, можуть бути досі неушкодженими. Крім того, поряд знайшли і скульптурну голову чоловіка з алебастру, яка може бути портретом небіжчика.

 

Команда археологів з Міністерства старожитностей Єгипту інспектувала ділянку в районі Сіді-Ґабер в Александрії перед будівництвом, коли їй попалося загадкове поховання.

 

Гробниця датується 304 - 30 рр. до н. е. — епохою після смерті Александра Македонського, коли Єгиптом керували нащадки його полководця Птолемея І. У цей час столицею країни була Александрія, заснування якої приписав собі Александр, хоча люди жили там і раніше.

 

Відкриття поставило перед археологами ряд загадок. Хто похований всередині? Які там сховані артефакти? Чому саркофаг такий великий?

 

Хоча античні гробниці в Єгипті знаходять доволі часто, вони здебільшого розграбовані, причому ще в стародавні часи. Більшість саркофагів знаходять уже відкритими, а останки покійника часто грабіжники розкидають довкола. У цьому ж випадку виглядає на те, що саркофаг уцілів — це дає археологам унікальний шанс дослідити його вміст та людину всередині.

 

Археологи дуже обережні зі знахідкою. Щоби не зашкодити її вмісту, можливо, її взагалі не відкриватимуть і дослідять за допомогою таких неінвазивних методів, як рентгенівське проміння та комп’ютерна томографія.

 

Owen Jarus

Discovery of Massive Granite Sarcophagus Presents Mystery of Who Is Inside

Scientific American, 12/07/2018

Зреферував Є. Л.

14.07.2018