Принц-спадкоємець Саудівської Аравії визнав право ізраїльтян на власну державу.

Це безпрецедентна заява офіційної аравійської особи щодо Ізраїлю.

 

 

32-річний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Сальман Аль Сауд, котрий фактично є реальним правителем держави, заявив про право ізраїльтян на власну державу. Це висловлювання він зробив в інтерв'ю американському журналу Atlantico у вівторок, 3 квітня.

 

«Палестинці та ізраїльтяни мають право на те, щоб володіти своєю землею. Нам потрібно укласти мирну угоду, щоб забезпечити стабільність і встановити нормальні відносини в реґіоні», – зазначив Мухаммед бен Сальман.

 

Раніше ультраконсервативна сунітська держава Саудівська Аравія не визнавала Ізраїль і не підтримувала з ним дипломатичних відносин. Нині ж міжнародні експерти відзначають цілу низку ознак зближення двох країн. Так, наприкінці березня Саудівська Аравія вперше в історії відкрила свій повітряний простір для пасажирського літака, який виконує рейс до Тель-Авіва.

 

Експерти вважають, що до зближення з Єрусалимом Ер-Ріяд підштовхує погіршення відносин з шиїтським Тегераном. У згаданому інтерв’ю принц-спадкоємець Саудівської Аравії, характеризуючи духовного іранського лідера аятоллу Алі Хаменеї, зокрема, зазначає: «Таке враження, що навіть Гітлер на його тлі виглядає добре. Гітлер не робив того, що намагається зробити аятолла. Гітлер намагався завоювати лише Європу, аятолла ж намагається підкорити цілий світ».

 

Мухаммед бен Сальман Аль Сауд також запевнив, що не має релігійних упереджень. На його переконання, мирна коекзистенція євреїв та арабів сприятиме збереженню мусульманської святині – мечеті Аль-Акса в Єрусалимі.

03.04.2018