Марк Цукерберг втратив за добу шість мільярдів доларів.

 

Це стало наслідком появи інформації про витік даних багатьох користувачів Facebook.

 

 

Акції компанії Facebook впали в понеділок, 19 березня, на 8 відсотків на тлі скандалу навколо британської компанії Cambridge Analytica, яка використала в своїх цілях особисту інформацію більш ніж 50 мільйонів користувачів соціальної мережі. Внаслідок цього капітал генерального директора і мажоритарного власника акцій Facebook Марка Цукерберга зменшився на понад 6 мільярдів доларів США. Про це подає видання The New York Times.

 

Незважаючи на цю втрату, Цукерберг зберіг четверте місце в рейтингу найбагатших людей світу – у нього залишилося 68,5 мільярда доларів. Багатшими за Цукерберга є тільки власник Amazon Джефф Безос, засновник Microsoft Білл Ґейтс і голова Berkshire Hathaway Воррен Баффет.

 

Нагадаємо, що на вихідних Facebook звинуватив компанію Cambridge Analytica, яка займається аналізом даних, в розкраданні особистої інформації понад 50 млн користувачів соціальної мережі, що стало одним із найбільших витоків в її історії. У 2016 році компанія співпрацювала зі штабом президента США Дональда Трампа, зокрема з його екс-головою Стівеном Бенноном. Витік особистих даних користувачів дозволив їй розробити технології для кампанії Трампа. Прокуратура штату Массачусетс почала розслідування у справі Cambridge Analytica.

 

Водночас у компанії Facebook виник ще один скандал на підставі інформаційної безпеки. Керівник відділу безпеки Facebook Алекс Стамос (Alex Stamos) йде з компанії через розбіжності з колегами і керівництвом. Він свого часу виступав за ретельніше розслідування втручання Росії в соціальну мережу. Про це в понеділок, 19 березня, написало видання The New York Times. Стамос стане першим високопоставленим співробітником Facebook, який полишить компанію після скандалу з російської політичною рекламою, яка впливала на позицію американських виборців.

 

Вперше назва Cambridge Analytica голосно — і скандально — прозвучала після публікації в швейцарському Das Magazin в грудні 2016 року (див. «Я тільки показав, що існує бомба»), однак в ході нинішнього скандалу проявилися російські сліди цієї компанії (Cambridge Analytica), а може й кампанії (Трампа). Алєксандр Коґан — фацет, що витягнув з Міхала Косінського його авторський психометричний алгоритм (див. його статтю «Біґ-дата - це велика відповідальність» з березня 2013 року), і використав його для електоральної маніпуляції думкою юзерів у фейсбуці, викладає в Санкт-Петербургському державному університеті та отримав там, як вказує The Guardian, ґрант від російського уряду на відповідні дослідження. Більше того, колишній співробітник Cambridge Analytica Крістофер Уайлі, який детально розповів журналістам про схему роботи компанії, стверджує, що влітку 2014 року — з Cambridge Analytica зв'язалася російська нафтова компанія «Лукойл» і попросила розповісти, як працює ця система. Уайлі тоді ще здивувався: нащо «Лукойлу» послуги Cambridge Analytica, адже система націлена в першу чергу на роботу зі споживачами в США і Великобританії. Презентація для «Лукойлу» була цілком присвячена технік впливу на виборців. Чи був у підсумку укладено контракт з «Лукойлом», ще не відомо: Уайлі з 2015 року не працював в компанії. Але відомо, що Cambridge Analytica була залучена до кампаній в користь інтересів РФ: Брекзіт та Трампа.

 

Схема The Guardian про російський слід в Cambridge Analytica

 

Вчора ввечері британський телеканал Channel 4 News оприлюднив кадри, на яких керівники компанії Cambridge Analytica обговорюють з потенційним клієнтом дискредитацію політиків з допомогою провокацій. При цьому Cambridge Analytica, як  повідомила Financial Times, намагалася перешкодити трансляції цього репортажу.

 

Для розслідування репортер телеканалу видавав себе за клієнта, який нібито хотів найняти Cambridge Analytica для допомоги кандидату на виборах на Шрі-Ланці. Він знімав прихованою камерою зустрічі з главою компанії Алєксандром Ніксом (див. його презентацію «Могутність біґ-дата і психографіки») та іншими високопоставленими співробітниками.

 

На одній із зустрічей Нікс заявив, що компанія може підкупити конкуруючого кандидата і потім опублікувати відео розмови з ним. Він також сказав, що можна спокусити конкурента навченими на це дівчатами. Як він повідомив «клієнтові», компанія звикла працювати в інших країнах таємно, в тому числі через інші фірми; працівники можуть видавати себе за студентів чи туристів. Cambridge Analytica співпрацює і з колишніми співробітниками спецслужб, які займаються збором розвідданих.

 


Див. публікації на zbruči на цю тему: 
«Могутність біґ-дата і психографіки» (11.12.2016)
«Я тільки показав, що існує бомба» (7.12.2016)
«Біґ-дата - це велика відповідальність» (25.03.2013)
«Монстр на ім'я інтернет» (20.03.2018)

 

 

20.03.2018