Монстр на ім'я інтернет

 

«Це я створив інструмент, який вніс хаос у голови людей, інструмент, що його Стів Беннон застосував у своїй психологічній війні», — сказав газеті The Guardian такий собі  Крістофер Уайлі. Ви не чули про нього? Я донині також не чув, але йому завдяки ми дізналися, що монстр із невинною назвою Cambridge Analytica міг мати вирішальний вплив на перемогу Дональда Трампа в США і помогти британцям покинути Європейський Союз.

 

Cambridge Analytica не мусила друкувати плакати, працевлаштовувати штаб фахівців політичного маркетингу чи організовувати виборчі мітинги. Вистачило відповідного алгоритму в інтернеті та нашої наївності і схильності виносити своє життя на люди через фейсбук. А також грошей мільярдера Роберта Мерсера і чіткої політичної цілі, яку визначив Стів Беннон, керівник ультраконсервативного сервісу Breitbart, вистачило для того, щоби привести Трампа в Білий дім.

 

Беннона вважають чудовим психологом. А він переконаний, що класичний політичний меседж типу "Голосуй за Трампа, це найкращий кандидат. Він має таку а таку програму" менш ефективний, ніж гра на людських страхах, невпевненості і злості — злості на роботу, на низькі заробітки і насамперед на всі еліти, а також менш ефективний, ніж розповсюдження фейків. А ще краще це все зібрати докупи — бо ж під рукою є такий інструмент, як інтернет.

 

Макіавелічний план він почав реалізовувати від відповідного науковця — а саме доктора Алєксандра Коґана з Кембриджського університету. Потім — від відповідної приманки: Коґанового програмного додатку ThisIsYourDigitalLife (ЦеТвоєЦифровеЖиття).

 

Це невинна вікторина в рамках наукового експерименту. Особи, які брали в ній участь, отримували за це гроші, але не знали, що додаток записує дані про них [270 тис. осіб — Z] та їхніх знайомих — загальною кількістю 50 млн осіб. Важливою була також і платформа — Facebook, улюблена соцмережа світу. На завершення залишилося створити алгоритм, який підкріплятиме відповідні настрої серед створеної додатком армії.

 

Слово "Трамп" зовсім не мусило там звучати — навіть краще, щоби зовсім не звучало. Американців бомбардували інформацією, що їхні страхи з інтернету може в реальному житті вирішити тільки людина з гаслами "Make America Great Again" ("Зробимо Америку знову великою") і "Drain the swamp in Washington" ("Осушити болото у Вашингтоні"). Неясно, яку роль у цьому всьому відігравав сам Facebook: чи знав він, що у фейсбуці "тралять"?

 

Однак ясно, що ми ніде не є такою легкою здобиччю, як в інтернеті. Це загальнодоступний інструмент, який працює без обмежень, а контроль над соцмережами — зокрема фейсбуком — ілюзорний. Інтернет де-факто сам встановлює собі правила гри. В жодному іншому місці ми не залишаємо стільки важливої інформації про себе. І в жодному іншому місці ми не є такими наївними, готовими "лайкати" і "поширювати" все нами не перевірене.

 

Ясно також, що справа Cambridge Analytica — це лише початок психологічних воєн, які на нас чекають. Хіба що нам вдасться якось чудесним чином загнуздати монстра на ім'я інтернет.

 


Roman Imielski
Potwór zwany internetem
Gazeta Wyborcza, 20.03.2018

Переклад О.Д.

 

Див. також на цю тему «Марк Цукерберг втратив за добу шість мільярдів доларів».

20.03.2018