Зеркаль: Отруєння в Британії – це продовження агресії Росії після Грузії і України.

 

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що безрозсудне застосування Росією бойової хімічної речовини в Великій Британії підтвердило агресивні наміри Кремля з руйнації чинного світового устрою та прагнення РФ "привчати" світ до нових норм після війни в Грузії, окупації Криму та розв'язання конфлікту на Донбасі.

 

Про це Зеркаль заявила у четвер під час засідання Ради Безпеки ООН щодо становища у Криму, передає аґенція "Укрінформ".

 

"У 2014 році Росія шляхом окупації Криму та військового вторгнення в Східну Україну сигналізувала про своє повне ігнорування встановлених принципів міжнародного права, включаючи Статут ООН. Таке було і раніше – у 2008 році в Грузії", – нагадала представник України.

 

Два тижні тому РФ вкотре проявила свою агресію, цього разу в Великобританії.

 

"Вона знову продемонстрував, що не має поваги до суверенітету інших країн, її не обходить благополуччя тисяч невинних цивільних, чиє здоров'я та життя були поставлені під пряму небезпеку від застосування хімічної речовини нервово-паралітичної дії, що був безрозсудно використаний у громадському місці", – зауважила Зеркаль.

 

З її слів, цей останній епізод агресивної поведінки Росії "доводить, що у Москви немає ні моральних, ні юридичних червоних ліній" і вона наближається до гітлерівсько-сталінської епохи диктаторських, реваншистських та авантюристичних режимів.

 

"Скільки нових червоних ліній, або "нових норм", нав'язаних Росією світові, ми будемо терпіти?" – заявила представник України.

 

Щодо Криму, то Зеркаль доповіла, що Російська Федерація подвоїла кількість військового контингенту на окупованому Кримському півострові, перетворила його на базу для військових операцій.

 

"Ми спостерігаємо посилену мілітаризацію Криму, яка вже змінила баланс безпеки в регіоні. Росія більше ніж удвічі збільшила кількість свого військового персоналу на півострові та проводить модернізацію військової інфраструктури Криму для розгортання ядерної зброї", – заявила представник українського МЗС.

 

Вона повідомила, що недавно РФ розгорнула в Криму вже другий батальйон системи протиповітряної оборони S-400 "Тріумф". Перший такий батальйон був розгорнутий на півострові навесні минулого року. Ці системи здатні збивати літаки, безпілотні апарати, крилаті та балістичні ракети в радіусі до 400 км.

 

"Іншими словами, Москва перетворює Крим на величезну військову базу – із сухопутними, повітряними та морськими компонентами, використовуючи її як стартовий майданчик для своїх військових інтервенцій в інших місцях. Сирія є одним з останніх прикладів", – наголосила представник України.

 

Зеркаль також звернула увагу на кричущі порушення прав людини в Криму, переслідування активістів, які виступають проти російської окупації й перетворення півострова на "правове гетто".

 

Крім того, заступник міністра закордонних справ України зауважила, що Росія продовжує спроби легітимізації анексії Кримського півострова, сіє пропаганду та поширює брехливі новини.

 

У четвер Рада безпеки ООН проводила засідання за формулою Арріа для обговорення ситуації на Кримському півострові України, окупованого Російською Федерацією. Такий формат обговорень дозволяє членам РБ ООН отримати інформацію від широкого кола учасників, які зазвичай не можуть бути заслуханими в Радбезі. Такі обговорення можуть проводитися в закритому (за участю лише членів РБ ООН) та відкритому (для всіх держав-членів ООН) форматах і дозволяють вести прямий діалог з представниками урядів, міжнародних організацій та недержавними акторами з питань, які входять до сфери компетенції Ради Безпеки ООН.

 

16.03.2018