Роберт Фіцо пішов у відставку з посади прем’єра.

Причиною демісії стала політична криза в країні після вбивства критичного до уряду журналіста Яна Куцяка.

 

                            Петер Пеллеґріні

 

Президент Словаччини Андрей Кіска (Andrej Kiska) підписав у четвер, 15 березня, прохання про відставку, подану прем'єр-міністром країни Робертом Фіцо (Robert Fico). Замість нього обов’язки керівника уряду тимчасово виконуватиме віце-прем'єр Петер Пеллеґріні (Peter Pellegrini). Його кандидатуру попередньо схвалили всі три партії, які входять в урядову коаліцію, – повідомив телеканал ORF.

 

Прохання про відставку Роберт Фіцо подав на тлі політичної кризи, яка спалахнула після вбивства журналіста Яна Куцяка (Jan Kuciak) і його нареченої. Вони були застрелені в своєму будинку 25 лютого. Перед вбивством Куцяк розслідував вплив італійського мафіозного угрупування «Ндранґета» (Ndrangheta)  на уряд Словаччини. Зокрема, він звинувачував осіб, наближених до прем'єр-міністра Фіцо, в тісних зв'язках з італійськими підприємцями, котрі, своєю чергою, були пов'язані з мафією.

 

Двома днями раніше до демісії подав міністр внутрішніх справ і заступник прем'єр-міністра Словаччини Роберт Калиняк. У відставку подав і міністр культури Марек Мадаріч, відомство котрого формально курує мас-медіа в країні. Своїх посад позбулися два помічники прем'єра Фіцо, чиї імена фігурували в журналістському розслідуванні. Урядова коаліція, в яку входять три партії, виявилася під загрозою розвалу.

 

У п'ятницю, 9 березня, в Братиславі, а також ще в 50 містах і великих населених пунктах країни пройшли багатотисячні мітинги з вимогою відставки уряду прем'єр-міністра Роберта Фіцо і оголошення в Словаччині дострокових парламентських виборів. Тільки в Братиславі в акціях протесту взяли участь понад 40 тисяч осіб.

15.03.2018