Прем'єр Словаччини Фіцо висловив готовність подати до демісії.

Це відбулося на тлі політичної кризи в країні після вбивства критичного до уряду журналіста Яна Куцяка.

 

 

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо (Robert Fico) заявив про готовність піти у відставку після масових акцій протесту. Про своє рішення він повідомив президентові країни Андрею Кісці (Andrej Kiska). «Якщо президент Андрей Кіска прийме моє прохання, я готовий залишити свою посаду вже 15 березня», – заявив Фіцо ввечері в середу, 14 березня, в Братиславі.

 

Словацька преса подає, що Фіцо висунув кілька умов, за яких його відставка може відбутися. Зокрема, він просить не проводити дочасних виборів до парламенту. Ще одна умова полягає в тому, що новим прем'єром призначать представника соціал-демократичної партії, лідером якої є Фіцо. Про це повідомив телеканал ORF.

 

Тим часом у Словаччині посилюється політична криза, що вибухнула після вбивства журналіста Яна Куцяка (Jan Kuciak) і його нареченої. Вони були застрелені в своєму будинку 25 лютого. Перед вбивством Куцяк розслідував вплив італійського мафіозного угрупування «Ндранґета» (Ndrangheta)  на уряд Словаччини. Зокрема, він звинувачував осіб, наближених до прем'єр-міністра Фіцо, в тісних зв'язках з італійськими підприємцями, котрі, своєю чергою, були пов'язані з мафією.

 

Двома днями раніше до демісії подав міністр внутрішніх справ і заступник прем'єр-міністра Словаччини Роберт Калиняк. У відставку подав і міністр культури Марек Мадаріч, відомство котрого формально курує мас-медіа в країні. Своїх посад позбулися два помічники прем'єра Фіцо, чиї імена фігурували в журналістському розслідуванні. Урядова коаліція, в яку входять три партії, виявилася під загрозою розвалу.

 

У п'ятницю, 9 березня, в Братиславі, а також ще в 50 містах і великих населених пунктах країни пройшли багатотисячні мітинги з вимогою відставки уряду прем'єр-міністра Роберта Фіцо і оголошення в Словаччині дострокових парламентських виборів. Тільки в Братиславі в акціях протесту взяли участь понад 40 тисяч осіб.

15.03.2018