Вашінґтон солідаризувався з Лондоном, що в отруєнні Скрипаля винна Росія.

З відповідною заявою виступив державний секретар Сполучених Штатів Рекс Тіллерсон.

 

 

«Такому нападу, спробі вбивства приватної особи на землі суверенної держави, не може бути виправдання. І ми обурені тим, що Росія, імовірно, знову чинить такі дії. Починаючи з України та Сирії, а тепер і у Великій Британії, Росія продовжує залишатися безвідповідальною силою, яка спричиняє нестабільність у світі, відкрито нехтуючи суверенітетом інших країн і життям їхніх громадян», – йдеться в заяві, яку Тіллерсон зробив в понеділок, 12 березня, під час спілкування з журналістами дорогою з Ніґерії до Вашінґтона.

 

У випущеному пізніше офіційному комюніке Держдепартаменту США, який цитує видання The Washington Post , зазначено: «США скоординували позицію з нашими союзниками в Об’єднаному Королівстві, в тому числі в ході телефонної розмови держсекретаря Тіллерсона і міністра закордонних справ Джонсона сьогодні вранці. Ми повністю довіряємо висновкам, зробленим за результатами британського розслідування, і їхній оцінці ситуації, згідно з якою Росія, ймовірно, відповідальна за атаку зі застосуванням нервово-паралітичної речовини в Солсбері минулого тижня».

 

У Вашінґтоні переконані, що такі злочини не можна залишати безкарними. «Ми згодні, що ті, хто несе відповідальність (за вчинення цього злочину, – Z), – як виконавці, так і замовники – повинні зіткнутися з відповідними серйозними наслідками – наголошено в комюніке Держдепартаменту.

 

Нагадаємо, що напередодні британська прем’єрка Тереза ​​Мей звинуватила Росію в отруєнні подвійного аґента Сергія Скрипаля. «Досить імовірно, що Росія несе відповідальність за дії, вчинені проти Сергія Скрипаля та його доньки Юлії», – заявила Мей, виступаючи в парламенті зразу ж після засідання Ради Безпеки Об’єднаного Королівства. За її словами, було застосовано нервово-паралітичну отруйну речовину нового покоління під назвою «Новичок», якою диспонує російська армія.

 

Тереза Мей виставила  Москві ультиматум, щоб та до вівторка надала пояснення з приводу інциденту. «Якщо з боку Росії не буде відповіді, яка заслуговує на довіру, то отруєння Скрипаля вважатиметься протизаконним використанням російською державою сили на території Великої Британії», – застерегла ​​Мей.

13.03.2018