США запровадили проти Польщі особливі санкції через закон про ІНП.

Про це стало відомо з оприлюдненої польським інформаційним порталом onet.pl службової записки польської амбасади у Вашингтоні, датованої 20 лютого.

 

                                              Ян Парис

 

За даними порталу onet.pl, спеціальні американські санкції проти польської влади передбачають, що до ухвалення змін до закону про Інститут національної пам’яті ані президент, ані віце-президент США не зустрічатимуться з польським президентом або прем’єр-міністром. За твердженням польського порталу, цей ультиматум склали високопоставлені американські чиновники на зустрічі з польськими дипломатами. Очолював групу американських дипломатів один із найближчих співпрацівників держсекретаря США Весс Мітчел (Wess Mitchell). Окрім неофіційного визнання польських лідерів персонами non grata у Білому домі, американці нібито попередили Польщу також про блокування фінансування спільних військових проектів.

 

Власне про цей ультиматум, ризики, які з нього випливають, і про необхідність якнайшвидшого зняття санкцій ідеться у згаданій службовій записці польської амбасади у Вашингтоні за номером Z-99/2018. Після того, як портал onet.pl, у розпорядження котрого потрапила копія цієї записки, опублікував з неї кілька витягів, у польському політикумі спалахнула бурхлива суперечка. Багато польських високопосадовців стверджували, що жодних санкцій не існує, а інформація про них – фальшива.

 

Тим часом у МЗС Польщі з’явилися нові аналітичні документи щодо ситуації у взаєминах зі Сполученими Штатами. Одним із них став аналіз, котрий підготував шеф кабінету міністра закордонних справ Ян Парис (Jan Parys). Він аналізує кілька депеш польських дипломатів у Вашинґтоні, передовсім тих, які стосується згаданої зустрічі між американськими й польськими дипломатами, зокрема документ №Z-99/2018. Парис зауважує: «З огляду на значення США для нашої безпеки, неприйнятною є ситуація, коли президент чи прем’єр-міністр мають заблоковані контакти з головним союзником. На моє переконання, врегулювання суперечки зі США є важливішим, аніж суперечки з Ізраїлем чи розмови з Європейською комісією про верховенство закону».

 

Водночас Парис застерігає від нехтування думкою Весса Мітчелла. Адже він – «високопоставлений чиновник Державного департаменту США, котрий відповідає не лише за політику щодо Польщі, а й для всієї Європи».

 

Щодо подальших заходів Парис зазначає: «Одним словом, зміни в Законі про ІНП не можуть бути результатом компромісу між Конституційним судом, Сеймом і керівництвом ПіС. Нам потрібні консультації щодо змін з Державним департаментом».

09.03.2018